Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Από τη «δημιουργική ασάφεια» στην «ενιαία ανάγνωση»

23/03/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο κ. Τσίπρας συναντάται σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο έχοντας περάσει – ο ίδιος, το επιτελείο και τα στελέχη του κόμματός του – από την προπαγανδιστική φάση «επιτέλους διαβάσαμε μαζί την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».
Δυστυχώς, τίποτε τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η περίφημη «κοινή ανάγνωση» υπάρχει μόνο στο φαντασιακό των εγχώριων προπαγανδιστών και έρχεται να προστεθεί στο «έπος των βαφτισιών» που ζούμε εδώ και δύο μήνες, με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Δεν είχε προλάβει να βγει από την περίφημη μεταμεσονύκτια τρίωρη συνάντησή του με το ευρωπαϊκό «διευθυντήριο» και ο κ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει πως κατά την σύσκεψη της πενταμερούς που έγινε οκταμερής, υπήρξε επίσημο πολιτική ερμηνεία της συμφωνίας.


Και πως συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη και δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, διότι η Ελλάδα θα αξιολογηθεί «με βάση το πρόγραμμα της νέας, αριστερής, αντιμνημονιακής κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει αξιολόγηση, υπάρχει ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας», διαβεβαίωσε όλους αυτούς που επιμένει να κοροϊδεύει.

Φυσικά, τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

Και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι η επέκταση της σύμβασης συνδέεται άμεσα με το μνημόνιο βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής συνθήκης.

Προκύπτει και από το γεγονός ότι την επομένη της «συνάντησης της ενιαίας ανάγνωσης» - και ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ίδια στη συνέντευξη Τύπου – η κ. Μέρκελ ξεκαθάριζε ότι θα υπάρξει η 5η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.
Επομένως, ουδεμία «ενιαία ανάγνωση».

Οπότε, είτε ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, είτε έχει αποφασίσει άλλα να λέει πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα όταν μιλά στον ελληνικό λαό.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα μας κάνει τη χάρη να φέρει την επέκταση της σύμβασης στη Βουλή για να την ξαναψηφίσουμε!

Δηλαδή, την έχει υπογράψει ο ίδιος μια χαρά, αλλά δεν την φέρνει στη Βουλή.

Όχι, βέβαια, για να μην προσφέρει χαρά στους «μνημονιακούς μερκελιστές», αλλά για να μην αποκαλυφθεί ότι απλώς πρόκειται για την ίδια ακριβώς σύμβαση, που απλώς επεκτάθηκε!

Το ψέμα έχει γίνει δευτέρα φύσις!

Και βέβαια, υπάρχει και το άλλο:

Όταν υπεγράφη η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και λίγες μέρες μετά (στις 24 βάσει τελεσιγράφου) εστάλη η περίφημη «Λίστα Βαρουφάκη», επελέγη ο καθαρά προπαγανδιστικός όρος της «δημιουργικής ασάφειας».

Μας είπαν τότε πως η περίφημη δημιουργική ασάφεια είναι καλό πράγμα, διότι έτσι οι άλλοι, οι «κουτόφραγκοι» θα ψήφιζαν στο… φλου και εμείς, οι «έξυπνοι» θα συνεχίζαμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, καλυπτόμενοι από την «ασάφεια» (που αποτελεί δόγμα της προπαγάνδας).

Ούτε αυτό συνέβη. Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε ακριβώς την παράταση (με αναφορές στη σχετική ευρωπαϊκή Συνθήκη και στο νόμο περί προσχώρησης της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που θέτει ως προϋπόθεση την προηγούμενη υπογραφή Μνημονίου).

Και εδώ, άρχισαν να φωνάζουν πως «η συμφωνία είναι ξεκάθαρη», πως πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως διότι ξεμείναμε από ρευστό και πως πάλι μας φταίνε οι άλλοι.

Έτσι, ξεχάστηκε ξαφνικά η δημιουργική ασάφεια και οι… ευεργετικές επιδράσεις της και περάσαμε στη «μάχη της σαφήνειας» και στην ανάγκη να υπάρχει «ενιαία ανάγνωση».

Ομολόγησαν ουσιαστικά ότι η δημιουργική ασάφεια μας έβλαψε και πως χρειαζόταν να τρέχει ο κ. Τσίπρας μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα στους «κάποιους κύκλους», στους «ευρωδικτάτορες» (σύμφωνα με το όργανο της Αριστερής Πλατφόρμας «Ίσκρα») για να μπει τέλος στην ασάφεια και να υπάρξει «ενιαία ανάγνωση».

Το καινούργιο προπαγανδιστικό κεφάλαιο έχει τίτλο «Δημιουργική ασάφεια τέλος, τώρα ενιαία ανάγνωση»!