Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ανοικτή επιστολή Αναστασίου Πασχάλη Τερζή προς Μερκελ και Σόιμπλε

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναστασίου Πασχάλη Τερζή
Δημοσιογράφου – Πρώην Δημάρχου Αιγινίου
Προέδρου και Διευθυντού του
ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ
Αλεξ. Παπάγου  αριθ. 55 – Τ.Κ. 60300 ΑΙΓΙΝΙΟ
τηλ.-Fax: 23530.21111 e-mail:info@idrimaterzi.gr   

Προς
1)    Την Αξιότιμη κυρία ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, Καγκελάριο της Γερμανίας
2)    Τον Αξιότιμο κύριο ΣΟΪΜΠΛΕ, Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Κυρία και Κύριε

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν δικαιούνται τους χαρακτηρισμούς που «εισπράττουν» τα τελευταία χρόνια της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι.
Αντίθετα είμαστε Λαός Ευαίσθητος, Αγωνιστικός και Αλληλέγγυος προς τους συνανθρώπους μας, όσο κακό και δυστυχία κι αν μας προξένησαν.
Στην φωτογραφία την οποία σας αφιερώνω αποκαλύπτει πανηγυρικά την ευαισθησία και την ανθρωπιά των Ελλήνων, διότι κατά την υποχώρηση των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής, οι ομοεθνείς σας εγκατέλειπαν τους ομοεθνείς ανάπηρους τους, προφανώς να μην τους έχουν ως βάρος!

Τους δυστυχείς και εγκατελειμένους αυτούς ανθρώπους (είχαν εγκαταλειφθεί δύο (2) στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αιγινίου) που περιέθαλπαν και συντηρούσαν συμπολίτες μου, όπως φαίνονται στην φωτογραφία, για κάποιους μήνες, μέχρι να τους προωθήσουν στην πατρίδα τους! 
Είμαστε μεγαλόκαρδοι και συγχωρούμε.  Αν και η συμπεριφορά της γερμανικής κατοχικής μονάδας στο Αιγίνιο ήταν καταπιεστική, αδίστακτη και ευκαιριακή, πλην ενός εξαίρετου ιατρού, Αυστριακής καταγωγής, που η φωτογραφία του κοσμεί το Μουσείο φωτογραφίας του Ιδρύματός μας.
Πρέπει όμως να θέσω υπόψη σας και δύο άλλα σημαντικά στοιχεία.
1.     Κάθε στρατιωτική φασιστική μονάδα κατοχής είχε μαζί της (όπως φυσικά και αυτή που ήταν στο Αιγίνιο) μια μικρή εκτυπωτική μονάδα (κάτι σαν ένα μικρό χειροκίνητο πολύγραφο) που τύπωναν πλαστά γερμανικά ΜΑΡΚΑ και άδειαζαν τα μπακάλικα του Αιγινίου, τα οποία και χρεωκοπούσαν εφόσον τα πλαστά αυτά μάρκα δεν είχαν καμία αξία.  Πλαστά, κήβδυλα και απατηλά.
2.     Το γερμανικό φρουραρχείο Κατερίνης που ονομάζετο ΚΡΑΪΖ ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ (όπως αναφέρεται στην αριθμ. 65/11.08.1942 – Βιβλίο Πρακτικών 12ο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιγινίου) επέβαλε πρόστιμο 180.000 δραχμών, στην Κοινότητα Αιγινίου, άνευ λόγου και αιτίας!  Όμοιες πράξεις επεβλήθηκαν, προφανώς και σε άλλες κοινότητες της Ελλάδας.  Ήταν μια ληστρική επιλογή, εσωτερικών δανείων για τους κατακτητές, σε βάρος του έντονα δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού.  Όμως καταβάλατε καμία αποζημίωση στην Ελλάδα, για τις συμφορές που έφεραν οι ομοεθνείς, τα δάνεια και τις λοιπές λεηλασίες.  Εμείς δεν ζητούμε καμία αμοιβή για τη θαλπωρή και τα τροφεία που προσφέραμε στους ομοεθνείς σας, ούτε βέβαια την επιστροφή του προστίμου που μας επέβαλε η τότε γερμανική κομαντατούρ, ούτε βέβαια και την αξία της λεηλασίας η οποία έγινε στους επαγγελματίες και κατοίκους του Αιγινίου, με τα πλαστά αυτά Μάρκα που τύπωναν.  
Για επιβεβαίωση των ανωτέρω σας αφιερώνω το απόσπασμα του Πρακτικού του Κοινοτικού Συμβουλίου. 


Αυτοί είναι οι Έλληνες.  Της Ευαισθησίας, της Αλληλεγγύης, της Συγχώρησης, της Εργατικότητας, της Γενναιότητας, και της Λεβεντιάς!


                                                                    Αναστάσιος Π. Τερζής
Αλεξ. Παπάγου 55 – 60300 ΑΙΓΙΝΙΟ