Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Διοργάνωση από τον ΣΕΒΕ του 1ου εργαστηρίου για το έργο SKILLS BALANCING

Η εξισορρόπηση μεταξύ της επαγγελματικής προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων αποτελεί ένα πρόβλημα στην αγορά εργασίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι
σήμερα. Η περιορισμένη προσφορά κενών θέσεων εργασίας πολλές φορές δεν καλύπτεται από τους αιτούντες καθώς δεν κατέχουν το ισοδύναμο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και τις απαιτούμενες δεξιότητες. Επιπλέον, οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν τη συνεχή ενημέρωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των επαγγελματιών, δεξιότητες οι οποίες δεν καλύπτουν πλέον τις απαιτήσεις της αγοράς.

Συνεπώς, η κύρια πρόκληση της αγοράς εργασίας είναι η ακαμψία του εκπαιδευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δια βίου μάθησης, το οποίο είναι δύσκολο να προβεί σε αλλαγές και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσφορά των δεξιοτήτων.

Το έργο SKILLS BALANCING “Balancing supply and demand of the professional skills needed in the interregional area” που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013», έρχεται να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση για τη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς θα επιτρέψει την επέκταση της σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, προσδιορίζοντας τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με φορείς από τη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας, συμμετέχει στο έργο, του οποίου στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης των επαγγελματικών δεξιοτήτων και των νέων επενδύσεων που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία της διασυνοριακής περιοχής. Μία από τις κύριες ομάδες δράσεων του έργου αφορά στις διαδικασίες ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενώ βασική δράση αυτής της ομάδας είναι η δημιουργία ενός Χάρτη Δεξιοτήτων που θα αποτελέσει τη σύνδεση για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης και έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και της ζήτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων στη διασυνοριακή περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒΕ διοργανώνει το 1ο εργαστήριο με τίτλο: «Το έργο SKILLS BALANCING και οι διαδικασίες ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», που έχει ως στόχο την παρουσίαση του έργου, των διαδικασιών ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της δράσης ανάπτυξης του Χάρτη Δεξιοτήτων και απευθύνεται σε σχετικούς φορείς εκπαίδευσης, κατάρτισης, πιστοποίησης δεξιοτήτων και υποστήριξης επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής.

Το εργαστήριο διοργανώνεται την Παρασκευή 13/3/2015 μεταξύ 17:30 και 20:00 στο ξενοδοχείοDomotel Les Lazaristes, Κολοκοτρώνη 16, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη και αποτελεί το 1ο από μία σειρά εργαστηρίων που θα διοργανώσει ο ΣΕΒΕ για την κεφαλαιοποίηση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.