Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν την αξία τους το 2014 πάρα τις αντίξοες συνθήκες

Οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν την αξία τους το 2014 πάρα τις αντίξοες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας και
τις διεθνείς συγκυρίες – Ζητούμενο η βιώσιμη λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης
Οι ελληνικές εξαγωγές το 2014, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσιάστηκαν αμετάβλητες και σε αξία υπολογίζονται σε €16,8 δις. Αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση κατά 1,4%.

Οι Έλληνες εξαγωγείς όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έτσι και το 2014 (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), άντεξαν  και προσπάθησαν να ανοίξουν νέες αγορές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, κόντρα στα αμέτρητα προβλήματα που ορθώνονταν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων με εστίαση στην φορολογία και στην ενέργεια, αλλά και η απουσία διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας και καλής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να αντέχουν το διεθνή ανταγωνισμό και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, είναι τα λιγοστά κεφάλαια που υπάρχουν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να αξιοποιηθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής και όχι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας δεν είναι δυνατή, αν δεν χρηματοδοτηθεί με επαρκή κεφάλαια και με όρους ανταγωνιστικούς των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση του παραγωγικού σκέλους της οικονομίας και την πάταξη της διαφθοράς, η οποία σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κοστίζει στην Ελλάδα 14 δις ευρώ ετησίως και αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%, μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι μετά και τις συνομιλίες στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup (16/2), οι οποίες απέβησαν άκαρπες, αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει με κάθε τρόπο προς τους εταίρους της και τις διεθνείς αγορές τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και να περάσει προς τα έξω το μήνυμα της σταθερότητας και της αξιοπιστίας, προχωρώντας το συντομότερο στην εξεύρεση μίας συναινετικής λύσης. Αναμφίβολα, ο κύριος στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας, σε συνάρτηση πάντα με την παραπάνω συνθήκη για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ευρωζώνη. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η εξοικονόμηση πόρων (ανάγκη μείωσης του πλεονάσματος), οι οποίοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και δε θα σπαταληθούν στην κατανάλωση.

Στατιστική Τεκμηρίωση – Εμπορευματικές Συναλλαγές
(Διαγράμματα 1 & 2)
Οι ελληνικές εξαγωγές το 2014, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση κατά 1,4% συμπ. καυσίμων, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €27,1 δις. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές μας, κατάφεραν να μην καταγράψουν απώλειες και σε αξία υπολογίζονται σε €16,8 δις. Να σημειώσουμε ότι η επίδοση αυτή των ελληνικών εξαγωγών, έρχεται κόντρα στις προβλέψεις δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον της χώρας, της αρνητικής συγκυρίας με τη Ρωσία, αλλά και την κάμψη του διεθνούς εμπορίου. Ειδικότερα, την επίδοση των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών, επηρέασε σημαντικά και η διεθνής συγκυρία της μείωσης της τιμής του πετρελαίου κατά το β΄ εξάμηνο του 2014.

Η αντιδιαμετρική πορεία των ελληνικών εισαγωγών με ετήσια αύξηση το 2014 κατά 2% είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,3%, με αύξηση κατά €1,4 δις. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας το 2014 υπολογίζεται σε €20,6 δις. και μετά το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφεται επιδείνωση.

Κλαδικές μεταβολές εξαγωγών 2013-2014 (Διάγραμμα 3)
Πλην των πετρελαιοειδών, η πτώση εξαγωγών τροφίμων-ποτών-καπνών κατά 4% αποδίδεται κυρίως στα λίπη & έλαια (-43%), στα ζαχαρώδη (-28%), στα καπνά (-12%), στα νωπά φρούτα&καρπούς (-1%). Η πτώση εξαγωγών μετάλλων με ρυθμό 11% οφείλεται κυρίως σε χυτοσίδηρο-σίδηρο-χάλυβα (-37%). Στην κλωστοϋφαντουργία & ένδυση, η μείωση εξαγωγών κατά 6% αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο βαμβάκι (-17%) και στη γούνα (-15%). Τέλος, στα μη μεταλλικά ορυκτά, η εξαγωγική κόπωση κατά 4% οφείλεται στην πτώση εξαγωγών κοσμημάτων/ πολύτιμων λίθων (-30%) και μαρμάρου (-6%). Ανοδικά κινήθηκαν την τελευταία χρονιά οι εξαγωγές χημικών & πλαστικών, κυρίως λόγω αύξησης εξαγωγών πλαστικών υλών κατά 9%, ενώ η άνοδος των εξαγωγών μηχανών & συσκευών κατά 16% αποδίδεται κυρίως στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.




Μεταβολές ελληνικών εξαγωγών στους βασικούς εξαγωγικούς εταίρους 2013-2014 (Διαγράμματα 4 & 5).
Η γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών αγαθών κατευθύνεται σε ποσοστό 48% σε ευρωπαϊκές χώρες και το υπόλοιπο 52% σε τρίτες χώρες. Το 2014 και για στοιχεία χωρίς καύσιμα, εξετάζοντας τους κυριότερους εξαγωγικούς εταίρους μας, ανοδικά κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Πολωνία (12%), στις ΗΠΑ (10%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (5%), στην Ισπανία (5%) και στην Κύπρο (4%). Αντίθετα, απώλειες καταγράφηκαν στις χώρες: Ρωσία (-15%), Κίνα (-20%), Αυστρία (-14%), Γαλλία (-3%).


Διάγραμμα 1. Διαχρονική πορεία εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών





Διάγραμμα 2. Διαχρονική πορεία εμπορικού ισοζυγίου




Διάγραμμα 3. Ελληνικές εξαγωγές ανά κυριότερο κλάδο & ετήσια μεταβολή 2013-14






Διάγραμμα 4. Σύνθεση εξαγωγικών προορισμών (χωρίς πετρ.), 2014



Διάγραμμα 5. Top 10 εξαγωγικών προορισμών πετρελαιοειδών, 2014