Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τα ψέματα της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος

Επειδή ο προεκλογικός διάλογος πρέπει να γίνεται επωνύμως και με επιχειρήματα!

Τα ψέματα της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος


Τη "μονταζιέρα" έθεσε ξανά σε λειτουργία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,  συνεπικουρούμενο από Mega-λα "παπαγαλάκια", τα οποία επανήλθαν στον "αέρα" εν όψει των βουλευτικών εκλογών, προσπαθώντας, με λάσπη και ψεύδη, να αποδομήσουν τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη χθεσινή ημέρα, υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά τόσο με τη φορολογία εισοδήματος όσο και με το τι μέλλει γενέσθαι στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη δήλωσε σχετικά με τη συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθηνών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ραδιόφωνο "Παραπολιτικά FM":

«Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος... αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να φορολογήσει με 60% όλους τους Έλληνες που τεκμαίρεται από το περιουσιολόγιο ότι το σύνολο των εισοδημάτων τους φτάνει τις 80.000 ευρώ».

Τα ψέματα

Πρώτο ψέμα:
 Δεν υπάρχει σχεδιασμός για 60%, αφού ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο ανώτατος συντελεστής που μπορεί να πάει στο 50 και στο 60, που θυμίζω θα είναι οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ, αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από 80 χιλιάδες", ενώ σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου, ο ανώτατος συντελεστής για αυτόν που είναι πάνω από τα 80 χιλιάδες θα φτάνει το 60%, απάντησε ως εξής: "Όχι, δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό".

Δεύτερο ψέμα:
 Ο εν λόγω συντελεστής δεν θα αφορά όλο το ποσό, καθώς σε δήλωση του κ. Τσακαλώτου αναφέρεται "Δεν ξέρει τι σημαίνει [σ.σ.: η κ. Σπυράκη] ανώτατος φορολογικός συντελεστής και ότι δεν επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ;". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όποιος ανώτατος συντελεστής θα αφορά το ποσό πάνω από τα 80.000 ευρώ, για παράδειγμα. Το ίδιος "λάθος" έκανε και η κ. Τρέμη όταν κατά την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου του Mega έκανε λόγο για φορολόγηση 48.000 ευρώ! Από το σύνολο των 80.000 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά το απλό: "6x8=48". Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα για αυτής της τάξης τα εισοδήματα.

Αν σήμερα κάποιος έχει από μισθωτή εργασία εισόδημα 100.000, το υπερβάλον από τα 42.000 ευρώ φορολογείται με 42%, ήτοι 0,42x(38.000)=15.960 ευρώ. Με την υπόθεση εργασίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφάρμοζε συντελεστή 50% (πάντα κλιμακωτό και όχι από το πρώτο ευρώ), το αντίστοιχο ποσό θα ήταν 19.000 ευρώ.

Επομένως, εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι δεν σχεδιάζεται κάποια "βαριά" φορολογία για τη μεσαία τάξη, όπως διατείνονται στη Ν.Δ., αλλά ένας υψηλός συντελεστής ο οποίος θα εφαρμόζεται για υψηλά εισοδήματα από ένα ποσό και πάνω.

"Σπέκουλα" με τον ΕΝΦΙΑ

Όμως, "σπέκουλα" της Ν.Δ. επιχειρήθηκε και για το ζήτημα της κατάργησης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ του ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για δήθεν τετραπλασιασμό ακινήτων και δη στη μεσαία τάξη! Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση, λέγοντας ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας "ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε 'φοροελαφρύνσεις'".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για "επαναφορά του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος άξιας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ένας φόρος ο οποίος δεν θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και θα είναι έντονα προοδευτικός. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα.

Γιάννης Αγουρίδης στην Αυγή
για την αντιγραφή
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος