Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τα μπόνους στη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Εκπτώσεις στα χρέη και μείωση στο ύψος ων δόσεων είναι τα μπόνους που δίνει το υπουργείο Εργασίας σε όσους εντάχθηκαν και έμειναν συνεπείς στην παλιά ρύθμιση
οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 12 έως 48 δόσεις, καθώς, έστω και με καθυστέρηση, υπογράφεται εντός των επόμενων ημερών η υπουργική απόφαση για τα οφέλη που κερδίζουν εφόσον εξοφλήσουν τα χρέη τους παραμένοντας στην παλιά ρύθμιση.
Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθορίζονται με ακρίβεια, εκπτώσεις στις προσαυξήσεις έως και 100%, ανάλογα εάν οι οφειλέτες θελήσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, ή προτιμήσουν να παραμείνουν στην παλιά. Επίσης, προβλέπεται μείωση του επιτοκίου στο 4,56% που επίσης, αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση.
Ουσιαστικά η υπουργική απόφαση θέτει ως προϋπόθεση οι οφειλέτες που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», έως το Νοέμβριο του 2014, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση, να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους, δηλαδή να μην έχουν βρεθεί εκτός ρύθμισης. Με αυτό ως δεδομένο, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση (ν. 4305/2014) ή διατήρηση της ρύθμισης της Νέας Αρχής, με πρόσθετο ευεργέτημα. Πιο αναλυτικά:
*    Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει υπαγωγή στις διατάξεις του νέου νόμου, με τη νέα βελτιωμένη και με ευνοϊκότερους όρους ρύθμιση, οφείλει να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου 4305/2014 προκειμένου να ενταχθεί στο νέο σχήμα δόσεων, για το υπόλοιπο της οφειλής του. Τα ποσά των δόσεων που έχουν ήδη καταβληθεί με επιτόκιο και εκπτώσεις βάσει του ν. 4152/2013, θα επανυπολογίζονται με επιτόκιο 4,56% και τις προβλεπόμενες εκπτώσεις του ν. 4305/2014. Αναλυτικότερα, όσοι με την παλαιά ρύθμιση επρόκειτο να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως τις 30 Ιουνίου του 2015, με τις νέες διατάξεις μπορούν να επιλέξουν από 13 έως 24 δόσεις, με 80% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Οι οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τον Ιούνιο του 2016, θα επιλέξουν μεταξύ 25 και 36 δόσεων, με 70% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Αντίστοιχα, όσοι είχαν επιλέξει να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως 30 Ιουνίου 2017, μπορούν αλλάζοντας ρύθμιση, να επιλέξουν μεταξύ 37 και 48 δόσεων , με 60% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Ειδικά για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν τη λύση των έως και 100 δόσεων, με έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις. Η διαφορά του επιτοκίου και των εκπτώσεων που θα προκύπτει κατά την υποβολή της αίτησης, θα συνυπολογίζονται στη νέα ρύθμιση του ν. 4305/2014, στην οποία θα εντάσσεται ο οφειλέτης.
*     Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να παραμείνει στην παλαιά ρύθμιση της «Νέας Αρχής», μπορεί να καρπωθεί τις εξής διευκολύνσεις. Σε πρώτη φάση θα υπάρχει επανυπολογισμός της συνολικής οφειλής με επιτόκιο όμως 4,56%. Επίσης, θα παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις, για όσους εξοφλούν την οφειλή τους έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Στο 90% ανέρχεται η έκπτωση επί των προσαυξήσεων, για όσους εξοφλούν τα χρέη τους έως τις 30 Ιουνίου του 2016, βάσει της παλαιάς ρύθμισης. Όσοι έχουν διακανονίσει τα χρέη τους με δόσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2017 που λήγει και η παλαιά ρύθμιση, έχουν έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις. Τυχόν φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ, θα έχουν έκπτωση της τάξης του 20% στις προσαυξήσεις και τις λοιπές επιβαρύνσεις. 
Σημειώνεται ότι η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά πως η εφαρμογή των όποιων ευεργετημάτων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επιστροφή ήδη καταβληθέντων χρηματικών ποσών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα ευεργετήματα δεν έχουν εφαρμογή στους οφειλέτες που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα ρύθμισης της «Νέας Αρχής»

http://www.dikaiologitika.gr/