Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Δυναμικό comeback κάνουν τα ΕΛΠΕ

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Την προηγούμενη πενταετία και ενώ η ελληνική οικονομία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση με την ζήτηση στις βενζίνες να έχει μειωθεί κατά 20% και στο πετρέλαιο θέρμανσης έως και
70%, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων πραγματοποιούσε αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων της τάξεως των 3 δις ευρώ με κορυφαίο έργο το νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας στο οποίο επενδύθηκαν 1,42 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα και εξίσου αθόρυβα, η διοίκηση του ομίλου υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο, σχεδίασε και υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους λειτουργίας του ομίλου σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώθηκε η οργάνωση του ομίλου, δημιουργήθηκαν συνέργιες μεταξύ κεντρικών διευθύνσεων και αυξήθηκε η ενεργειακή απόδοση των διυλιστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2014 το όφελος από την αναδιάρθρωση είναι της τάξης των 24 εκατ., με μεγάλο μέρος της ωφέλειας να προέρχεται από τη μείωση των σταθερών εξόδων που είναι χαμηλότερα κατά 12% το 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το τρίτο και ουσιαστικό σκέλος των παρεμβάσεων της διοίκησης Κωστόπουλου αφορούσε τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων επιτρέπουν σε πρώτη φάση την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές και ξένες τράπεζες. Και ενώ η εγχώρια ζήτηση κατέρρεε τα προηγούμενα χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια στράφηκαν στις εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 οι εξαγωγές του ομίλου ανήλθαν σε 1,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 46% των συνολικών πωλήσεων.
Σήμερα πλέον τα Ελληνικά Πετρέλαια,  με συγκρίσιμα EBITDA στα 146 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 74 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013 και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 24 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμα να απογειωθούν, να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους και να ανταποκριθούν στο ρόλο της ατμομηχανής, του πολλά υποσχόμενου τομέα της ενέργειας και παρά  το γεγονός πως η  ευμεταβλητότητα και η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας παραμένουν.
Η πορεία των ΕΛ-ΠΕ μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης οφείλεται σε μια διοίκηση αυστηρά προσηλωμένη στο έργο της, με οράματα, στόχους, καλό σχεδιασμό και κυρίως αποτελεσματικότητα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όπου υπάρχει καλή δουλειά, υπάρχουν και καλά αποτελέσματα. Γι  αυτό και τα ΕΛΠΕ δείχνουν το δρόμο όχι μόνο στη δική τους αγορά και στο δικό τους ανταγωνισμό που έτσι κι αλλιώς είναι leader,  αλλά και στο σύνολο της εθνικής παραγωγής. Το μήνυμα της σοβαρής προσπάθειας, της αποτελεσματικότητας και της αισιοδοξίας είναι αυτό που μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» για την ελληνική οικονομία.