Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΝΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ (ΔΡΑΓΑΣΙΑ)…

   Η Αρχαία Δωδώνη υπήρξε όπως είναι γνωστό λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Το θέατρο της Δωδώνης από τα μεγαλύτερα της εποχής
κατασκευάσθηκε τον 3ο π.χ. αιώνα από το Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο και φιλοξένησε από τότε μέχρι πρόσφατα τα αξιολογότερα μουσικοθεατρικά δρώμενα.

   Η τελευταία παράσταση στο επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης δόθηκε από την σύγχρονη Πιερίδα Μούσα, την Κατερινιώτισσα τραγουδίστρια Μαρία Δραγασιά, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014. Η Μαρία μετά από παράκληση της αποστολής των συντελεστών της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που παρουσίασαν μια μέρα νωρίτερα το μουσικό-λογοτεχνικό και ιστορικό  αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια της Φιλικής Εταιρείας στην Άρτα, τραγούδησε, χειροκροτήθηκε και επιβραβεύτηκε από όλους.

   Απέδωσε στη σκηνή του θεάτρου το παραδοσιακό «Στο πα και στο ξαναλέω» διακόπτοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τη γαλήνη του μαγευτικού χώρου, προσθέτοντας μια διαφορετική νότα στην ιερότητα του χώρου.

   Σίγουρα η Διώνη θα νοιώθει διακαιομένη, γιατί ο λατρευτικός της χώρος τιμάται αιώνες μετά από ανθρώπους της τέχνης που σέβονται όσοι λίγοι την τέχνη της Μούσας, όπως η Μαρία Δραγασιά.

   Μπορεί ο…γιαλός να κάνει φουρτούνα όπως αναφέρει το παραδοσιακό άσμα, ακούσματα που αποδίδονται από τη Μαρία σίγουρα γαληνεύουν, σαγηνεύουν και τέρπουν.