Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Μεταξύ των κορυφαίων της ομάδας Μπάσκετ της Κηφισιάς είναι φέτος ο διεθνής μπασκετμπολίστας  Δημήτρης Μαυροειδής, που επέστρεψε στο παρκέ πιο δυνατός ,μετά από  θεραπεία  με αυτόλογα  βλαστοκύτταρα στο γόνατο του!

Χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία, που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τον διαπρεπή Ορθοπεδικό Χειρουργό και Αθλητίατρο Δρ Σταύρο Αλευρογιάννη  και την ομάδα του, ο διεθνής μπασκετμπολίστας επέστρεψε μετά από δίχρονη απουσία πιο δυνατός και με δίψα για νέες διακρίσεις.
«Πράγματι νιώθω πολύ δυνατός μετά την πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα  και θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον γιατρό μου τον Δρ Σταύρο  Αλευρογιάννη» αναφέρει ο διεθνής μπασκετμπολίστας-φοιτητής Ιατρικής-και προσθέτει.
«Η ιατρική στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς  και συγκεκριμένα στην θεραπεία των  αθλητικών κακώσεων με βλαστοκύτταρα, πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Έλληνες γιατροί ανταγωνίζονται επάξια από συναδέλφους τους από άλλες ανεπτυγμένες χώρες».
Ο διεθνής μπασκετμπολίστας είχε τραυματιστεί πριν από ένα και πλέον χρόνο στο γόνατο και είχε υποβληθεί σε θεραπεία με τις κλασσικές μεθόδους χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
«Νιώθουμε υπερήφανοι που ο Δημήτρης πρωταγωνιστεί  και πάλι  στο παρκέ μετά την θεραπεία με βλαστοκύτταρα που τον υποβάλλαμε για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό τραυματισμό του» τονίζει  ο πρωτοπόρος Ορθοπεδικός Χειρουργός και Αθλητίατρος Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης.




      ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΑ  ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Μέχρι πρόσφατα στους τραυματισμούς των αθλητών γινόταν εφαρμογή των  κλασσικών μεθόδων  θεραπείας που όλοι γνωρίζουμε, φυσιοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη, εγχύσεις ενζύμων, αιμοπεταλίων (PRP) και κορτιζόνης.
Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της επιστήμης ανέτρεψε τα δεδομένα με τις  σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Οι πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν προκαλέσει πραγματική επανάσταση στο χρόνο της αποκατάστασης των τραυματισμών και στην ασφαλέστερη επανένταξη των αθλητών στο επίπεδο της  αθλητικής δραστηριότητας, που βρίσκονταν πριν από τον τραυματισμό.
Σύμφωνα με τον Δρ Αλευρογιάννη η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, ο ασθενής υποβάλλεται σε αφαίρεση μικρού τεμαχιδίου λίπους, με τοπική νάρκωση .
 Στο δεύτερο στάδιο, μετά από περίπου 20 ημέρες, γίνεται εφαρμογή των ενεργοποιημένων, με το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή ή άρθρωση, είτε με τη μορφή ένεσης, είτε και αρθροσκοπικά με ειδική τεχνική, όταν η βλάβη είναι μεγάλη.
 Το πρωτόκολλο ολοκληρώνεται με ενδοφλέβια χορήγηση και άλλων βλαστοκυττάρων, στα πλαίσια της ενεργοποίησης του οργανισμού, αφού τα βλαστοκύτταρα, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν μια φυσιολογική διεργασία του σώματός μας για την αντιμετώπιση βλαβών. Η όλη διεργασία ολοκληρώνεται με τη λήψη ισχυρών αντιοξειδωτικών και αποτελεί απλή ιατρική πράξη, αφού στην ουσία δίνουμε "ώθηση" σε μια διεργασία που ο ίδιος ο οργανισμός επιτελεί.
Ο αθλητής-ασθενής δεν έχει ανάγκη να παραμείνει στην κλινική, δεν χρησιμοποιεί εξωτερική βοήθεια για το περπάτημά του και η θεραπεία του ολοκληρώνεται με εξατομικευμένα κατά περίπτωση φυιοθεραπευτικά πρωτόκολλα, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ( διαμαγνητική αντλία, κρυοσάουνα, υπερβαρικό οξυγόνο, κτλ).
«Στους επαγγελματίες αθλητές, που δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας και ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων, αλλά θέλουμε άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ετερόλογα ( από άλλο δότη) ή και αλλογενή βλαστικά κύτταρα, καθώς δεν έχουν αντιγονικές ιδιότητες και δεν προκαλούν παρενέργειες, ενώ ακόμη καλύτερα προτιμούμε να παίρνουμε βλαστοκύτταρα από τον αθλητή στην αρχή της αθλητικής σεζόν, να τα κρυοσυντηρούμε και να τα έχουμε έτοιμα γι' αυτόν, όποτε τα χρειαστεί»  εξηγεί ο διαπρεπής αθλίατρος  .
Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και με ασφάλεια πλήθος αθλητικών κακώσεων, όπως μυϊκοί σπασμοί, θλάσεις, τενοντίτιδες, χόνδρινες βλάβες, χωρίς χειρουργεία και περιεγχειρητικές επιπλοκές.
Η θεραπεία αθλητών  με αυτόλογα βλαστοκύτταρα είναι αρκετά διαδομένη στο εξωτερικό, όπως αναφέρει ο Δρ  Αλευρογιάννης. Μάλιστα σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχουν υποβληθεί στο εξωτερικό, διάσημοι ποδοσφαιριστές όπως ο Diego Costa της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Van Persi της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ,ο Frank  Lampard της Τσέλσι με θεαματικά αποτελέσματαΕπίσης κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, μετά τον  μυϊκό τραυματισμό του , σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, υποβλήθηκε και ο άσος  της Εθνικής Αργεντινής Di Maria, ο οποίος και στο παρελθόν έχει υποβληθεί με μεγάλη επιτυχία σε προηγμένες κυτταρικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα, ενώ αυτές τις μέρες ποδοσφαιριστής της ομάδας του ΠΑΟΚ, υποβάλλεται σε αντίστοιχη θεραπεία με πλακούντα αλόγου .
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ- ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  ΜΕ   ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
          Η θεραπεία αποκατάστασης των αθλητικών τραυματισμών με βλαστοκύτταρα είναι μη επεμβατική και προσφέρει στους αθλητές σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασσικών μεθόδων αποθεραπείας. Συγκεκριμένα:
  • Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον ίδιο τον αθλητή (αυτόλογο προϊόν),
  • Γίνεται αναίμακτα, χωρίς χειρουργείο,
  • Είναι απόλυτα ανεκτή από όλους τους ασθενείς,
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία, ούτε  μακρόχρονη φυσιοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή
  • Προσφέρει γρήγορη επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες, ανάλογα με το είδος της βλάβης που αντιμετωπίζουμε, μειώνοντας το χρόνο αναμονής για την επανένταξη, τουλάχιστον στο ένα τρίτο
  • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής και μετατραυματικής δυσκαμψίας, αφού η μυϊκή αποκατάσταση δεν καταλείπει ουλή στους μυς,
  • Δίνει τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης των βλαστοκυττάρων για πιθανή μελλοντική χρήση
  • Δεν ανήκει στις απαγορευμένες από τη WADA θεραπείες
Οι συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με ορθοκυτταρική βιοχημεία , με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του αθλητή, τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και της αντοχής του, τη μείωση του μυϊκού καμάτου, ιδιαίτερα σε επαγγελματίες αθλητές, που έχουν αυξημένη καταπόνηση και κατά συνέπεια τη μείωση των μυϊκών του τραυματισμών.