Η ένταση στις σχέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας με την Επιτροπή Γιουνκέρ, δύο πράγματα αποδεικνύει:
Πρώτον, πως όσο «μεγάλος» κι’ αν είσαι, οφείλεις να ακολουθείς τους κανόνες οι οποίοι αποτελούν προϊόν συλλογικών αποφάσεων και εσύ ο ίδιος έχεις ψηφίσει.
Και δεύτερον, ότι είναι εντελώς ανεδαφικό να υποστηρίζεται στην Ελλάδα (από την αξιωματική αντιπολίτευση) πως είναι εύκολο να περικοπεί το χρέος μας επειδή βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών χωρών και όχι τραπεζών ή διαφόρων funds.
Είναι δηλαδή εντελώς ανεδαφικό να υποστηρίζει κανείς πως χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα ζητούσαν από τους λαούς τους να χαρίσουν χρέος σε μια άλλη χώρα, την ώρα που οι ίδιες καλούν τους πολίτες τους σε αιματηρές θυσίες.
Επομένως, δεν αντιλαμβάνεται κανείς πώς είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες αστειότητες με τόσο μεγάλη ευκολία και να διακηρύσσουν κάποιοι ότι όλα γίνονται αρκεί να… διαπραγματευτούν «σκληρά»!
Πριν από μια περίπου εβδομάδα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον και τον Ιταλό Ρέντσι ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι σημειώσεις που κράτησε ο ίδιος σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής απείχαν από αυτά που μεταφέρθηκαν εκτός αιθούσης (για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας και το χρέος της Βρετανίας προς την ΕΕ).
«Είπα στον Ματέο Ρέντσι ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.
Και υπενθύμισε πως οι ευρωπαϊκές σύνοδοι «γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται».
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2015 στην Κομισιόν, ο Ρέντσι αντέδρασε μέσω twitter:
«Ζητώ να γίνει σεβαστή η Ιταλία, το παρελθόν της και το μέλλον της. Επιμένω στον σεβασμό που η χώρα αξίζει».
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει το κόστος των ευρωπαϊκών θεσμών!
«Θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία για όλα όσα δαπανώνται από αυτά τα παλάτια. Θα διασκεδάσουμε», φέρεται να έχει πει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όσο για τη Γαλλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2015, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2016 – οπότε ενδέχεται η Γαλλία να αποδειχθεί η χώρα με το πιο υψηλό έλλειμμα σε όλη την ευρωζώνη.
Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι και η Γαλλία υπέβαλε αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Αυτά, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…
Αυτά, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…