Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ερώτησης για πηγές χρηματοδότησης πακέτου Γιούνκερ-Κατάλογος έργων Ελλάδας

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Θα μας πείτε επιτέλους από που θα χρηματοδοτηθεί το περιβόητο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ των 300 δισ. ευρώ;
  • Ποιος είναι ο κατάλογος των υποψήφιων έργων που απέστειλε η Ελλάδα;

Το ερώτημα από που θα χρηματοδοτηθεί το περιβόητο επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ θέτει, με ερώτησή του, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τις αποκαλύψεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες της επενδυτικής πρωτοβουλίας Γιούνκερ.

Ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στις 7 Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται «Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών-μελών, για την καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του, υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», ζητά από την Κομισιόν να πληροφορηθεί «σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας» και «ποιος είναι ο κατάλογος των έργων, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που έχει ήδη καταγράψει».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής μνημονεύει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde »,  σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν διορία μέχρι τις 14.11.14 να αποστείλουν τις προτάσεις τους αναφορικά με τα επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ» και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποιος είναι ο κατάλογος των έργων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πόσα έργα περιλαμβάνει και ποιος ο προϋπολογισμός τους».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει, για μια ακόμα φορά, το ερώτημα των πηγών χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ ζητώντας να πληροφορηθεί «ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη-μέλη)» και ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο πιστεύει ότι «μόνο με την ανακύκλωση των, ήδη υπαρχόντων, πόρων της ΕΕ, και χωρίς την παροχή νέων κεφαλαίων θα καταφέρει να εξέλθει η ΕΕ από την ύφεση, τον αποπληθωρισμό και την μεγάλη και επίμονη ανεργία».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Με την απόφαση του ECOFIN στις 07.11.14 ιδρύεται Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών- μελών, για την καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του, υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Monde» τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν διορία μέχρι τις 14.11.14 να αποστείλουν τις προτάσεις τους, αναφορικά με τα επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ.

Με δεδομένες τις πρόσφατες αποκαλύψεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες του πακέτου Γιούνκερ, που κάνουν λόγο για συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων, μόνο 30 δισ. ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:

·     Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας; Ποιος είναι ο κατάλογος των έργων, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που έχει ήδη καταγράψει;
·     Ποιος είναι ο κατάλογος των έργων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πόσα έργα περιλαμβάνει και ποιος ο προϋπολογισμός τους;

·     Ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη-μέλη); Πιστεύει η Κομισιόν ότι μόνο με την ανακύκλωση των, ήδη υπαρχόντων, πόρων της ΕΕ, και χωρίς την παροχή νέων κεφαλαίων θα καταφέρει να εξέλθει η ΕΕ από την ύφεση, τον αποπληθωρισμό και την μεγάλη και επίμονη ανεργία;