Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γ. Σαλιάγκας: "Παλεύουμε για τον κοινωνικό αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου"

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... faretra
Στις 300 υπολογίζονται οι οικογένειες πασχόντων, στην Ημαθία
Συνέντευξη του Προέδρου του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ., στον Κωστή Χαλάτση
Με μοναδικά «όπλα» την αγάπη, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ο νεοσύστατος
Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας βγήκε δυναμικά και αρκετά τολμηρά θα λέγαμε, από τον περασμένο Απρίλιο, σε μια άνιση ... «μάχη» υπεράσπισης και στήριξης των ψυχικά ασθενών και των ανθρώπων τους, απέναντι σε ένα ψυχρό και λειτουργικά δύσκαμπτο γραφειοκρατικό Κράτος που «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο», στα σοβαρότερα προβλήματα των πολιτών του και σ' έναν κοινωνικό ιστό, στην πλειονότητά του, αφιλόξενο απέναντι στα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας, όταν αυτά ασφαλώς, βρίσκονται έξω από την δική του πόρτα.
2014-09-10-synenteuxis-saliagas-sofpsi8
Τις προϋποθέσεις, τις συνθήκες και τους στόχους δημιουργίας και λειτουργίας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, αναλύει σήμερα στη «ΦΑΡΕΤΡΑ», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σαλιάγκας, συγκεφαλαιώνοντας τις δράσεις που αποσκοπούν στον κοινωνικό αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, σε ένα περιβάλλον ποικίλων κρίσεων.
Ποια η ανάγκη και οι αφορμές της δημιουργίας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας;
Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έχοντας μέλη οικογένειες με άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, καθώς επίσης και φίλους των οικογενειών αυτών.
Δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη και την επιθυμία πολλών ανθρώπων, πολλών οικογενειών, να μοιραστούν την κοινή τους εμπειρία με άλλους ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, να βρουν μαζί τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, τις δυσκολίες της και την αγωνία τους για το μέλλον.
Να δημιουργήσουν μαζί χώρους και δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν οι ψυχικά πάσχοντες, να δράσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, ώστε να αποτελέσει όλο αυτό, μια διέξοδο, μέσα στα αδιέξοδα που σήμερα περνάμε.
Ποια είναι η νομική υπόσταση του Συλλόγου;
Είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο, με ΑΦΜ και όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός τέτοιου Σωματείου. Νομικά υπάρχουμε, με το καταστατικό μας, από τον Απρίλιο του 2014.
2014-09-10-synenteuxis-saliagas-sofpsi3
Ωστόσο είστε κυριολεκτικά... άστεγοι!
Ένα καίριο και ανεπίλυτο, προς το παρόν, πρόβλημα της υποδομής σας είναι η στέγαση, σύμφωνα και με όσα δώσατε στο «φως» της δημοσιότητας με πρόσφατο δελτίο τύπου.
Με την έγκριση του καταστατικού μας τον Απρίλιο, πήγαμε στην εφορία, μαζί με όλα μας τα χαρτιά, να βγάλουμε ΑΦΜ, να είμαστε καθόλα νόμιμοι, γιατί θέλαμε να ξεκινήσουμε μια οικονομική εξόρμηση, και μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ΑΦΜ, ελλείψει επαγγελματικής στέγης, παρόλο που τους εξήγησα ότι μόλις συσταθήκαμε και διαθέτω το σπίτι μου, προς το παρόν, για τις τρέχουσες ανάγκες του ΔΣ του Συλλόγου. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Προσπαθήσαμε για δύο μήνες να βρούμε κάποιο χώρο μέσω του Δήμου Βέροιας, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες, αυτή τη στιγμή. Δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν δημοτικό χώρο. Τελικά μας παραχωρήθηκε προσωρινά ένας μικρός χώρος από φίλο, για ενοικίαση, κάναμε τα χαρτιά μας και όταν τελικά πήγαμε στην εφορία για το ΑΦΜ, μας «τιμώρησαν» με 100 ευρώ πρόστιμο, γιατί δε βρήκαμε μέσα σε ένα μήνα χώρο στέγης!!! Ας βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ