Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΑΖΚ κ. Δημήτρη Λακασά στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

Αγροτοδιατροφικός θα είναι ο πρώτος θύλακας της Ζώνης Καινοτομίας
Τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της ΑΖΚ μετά την εξασφάλιση γης
της Άννης Καρολίδου
 
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με την εξασφάλιση 60 στρεμμάτων δημόσιας γης, έκανε το πολυαναμενόμενο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα καινοτομίας, αλλά παράλληλα και για τη θέση σε ισχύ ειδικών κινήτρων που ξεπερνούν το χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων. 
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης από τον Υπουργό Γιώργο Ορφανό και τον πρόεδρο της ΑΖΚ Δημήτρη Λακασά, έγινε αναφορά στα επόμενα βήματα για την προσέγγιση του μεγάλου στόχου που είναι η δημιουργία ενός «υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη» με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.  
 
Σε αυτό το στόχο, είπε ο κ. Λακασάς, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά «φαινόμενα ιδιοτέλειας και μιζέριας», μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ζώνης, σε παραλήπτες που δεν κατονόμασε. 
 
Όπως είχε γράψει η Voria.grαπό την προηγούμενη εβδομάδα, στην ΑΖΚ παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για περίοδο 25 +10 ετών, έκταση 60 στρεμμάτων στο ΕΛΓΟ- Δήμητρα ( πρώην ΕΘΙΑΓΕ), στην περιοχή της Θέρμης.  
 
Εκεί, θα δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας καινοτομίας, με αντικείμενο αναφοράς τον Αγροτοδιατροφικό τομέα. Στο θύλακα θα μπορούν να εγκατασταθούν νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και τα ερευνητικά τμήματα μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών αλλά και ξένων. 
 
«Η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί επένδυση στο μέλλον», τόνισε ο υπουργός Γιώργος Ορφανός επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, με την εξαγγελία δημιουργίας της ΑΖΚ από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, σήμερα βρίσκεται στο πραγματικό σημείο εκκίνησης. 
 
«Τον τελευταίο χρόνο, η παρούσα διοίκηση(σσ τα μέλη δσ προσφέρουν χωρίς αποζημίωση) ολοκλήρωσε εσωτερικά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, κατάρτισε τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και προχώρησε την τροποποίηση του καταστατικού και του ιδρυτικού νόμου της  Ζώνης», είπε ο κ. Λακασάς συμπληρώνοντας: 
 
«Στο επόμενο διάστημα, άμεσα, προχωρούμε σε νέες επαφές με τους εμπειρογνώμονες της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Jaspers οι οποίοι θα μας παρέχουν τεχνική βοήθεια για το πώς μπορεί το συγκεκριμένο έργο, να ενισχυθεί από τα Ταμεία της ΕΕ, είτε μέσω συγχρηματοδότησης για παράδειγμα από την ΕΤΕπ, είτε και μέσω φορολογικών κινήτρων». 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ