Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΠΕΛ: Δεν ήξερες, δεν ρώταγες κύριε Δένδια;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Εκτεθειμένα στον κίνδυνο της διαφθοράς και των κακοτεχνιών αφήνει η κυβέρνηση τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, «παγώνοντας» κάθε επίσημο
έλεγχο στην ορθή υλοποίηση των συμβάσεων, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και της ποιοτικής κατασκευής των έργων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει ακόμη ως όφειλε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τον νέο εντεταλμένο ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου των δημόσιων έργων, τον γνωστό ΕΣΠΕΛ (Εξειδικευμένος Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου).
Η σύμβαση του μέχρι πρότινος παρόχου των υπηρεσιών αυτών έχει λήξει εδώ και καιρό και έχει «κολλήσει» η σχετική προκήρυξη για τη σύμβαση της νέας περιόδου, χωρίς να φαίνεται καμία πρόθεση από τη πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης να «τρέξει» τις διαδικασίες.
Η προηγούμενη φορά που η χώρα έμεινε χωρίς έλεγχο στα δημόσια έργα ήταν η περίοδος 2006-2008 με τραγικά αποτελέσματα σε καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και «σκοτεινές» υπερκοστολογήσεις. Η νέα «χαλάρωση» ελέγχων, ενδεχομένως να οδηγήσει και τώρα σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σε παράδοση κακής ποιότητας έργων.
Για τους μη μυημένους στα τεχνικά έργα και τις κατασκευές, ο Ε.Σ.Π.ΕΛ. διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους επαλήθευσης της ποιότητας στα δηµόσια έργα που εκτελούνται από όλους τους φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται έργα υποδοµών, που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κ.Π.Σ., του Ταµείου Συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών.
Με απλά λόγια δηλαδή ελέγχει κατασκευαστές και εργολάβους για την ποιότητα των έργων που εκτελούν και για την εφαρμογή των όρων της σύµβασης κατασκευής. Μια σειρά κακοτεχνιών και σπατάλης δημοσίου χρήματος οδήγησε στην ύπαρξη του ΕΣΠΕΛ από τα τέλη της δεκαετίας του 90, σε μια προσπάθεια να διαπιστώνονται τυχόν αστοχίες και ελαττώματα ώστε να καταλογίζονται και οι ευθύνες που αναλογούν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, αρμόδιος για το θέμα αυτό, ενδεχομένως να μην έχει ακόμη ενημερωθεί επαρκώς -αν και όφειλε- για τον ΕΣΠΕΛ στους δύο μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου.
Σίγουρα όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση, ο οποίος μετράει μέρες στο πόστο αυτό και γνωρίζει καλά τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος και όφειλε να έχει δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με αποτέλεσμα να προκληθούν στους διαδρόμους του υπουργείου, φήμες και ψίθυροι ότι η σύμβαση για τον ΕΣΠΕΛ παραμένει «παγωμένη» προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εργολάβων ή διεκδικητών του έργου.
Αν δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά, τότε απλά ο κ. Γιαννούσης επειδή θα φύγει δεν ασχολείται και πετάει το μπαλάκι στον διάδοχό του, που κατά πληροφορίες θα είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, Σεραφείμ Τσόκας. Ούτε αυτή η μικροπολιτική αντίληψη όμως τιμάει το Υπουργείο που υποτίθεται πως θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ο Νίκος Δένδιας πρέπει να δει προσωπικά το ζήτημα. Οι καιροί δεν προσφέρονται ούτε για χαμένα κονδύλια, ούτε για «σκιές» διαπλοκής πάνω από τα δημόσια έργα.
Αναμένουμε να δούμε τα πολιτικά αντανακλαστικά του Υπουργού και θα επανέλθουμε…