Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Δεκτή η παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τα χημικά της Συρίας. Αύριο η συζήτηση

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Παρεμβαίνοντας σήμερα 14.7.2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας

και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς ζήτησε να υπάρξει συζήτηση και σχετική δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Κας Κάθριν Αστον για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.
   Στην παρέμβαση του ο Νότης Μαριάς ο οποίος σημειωτέον κατέθεσε και σχετική ερώτηση για προφορική απάντηση  από το Συμβούλιο της ΕΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη πάνω  στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
   Και συνέχισε  ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.
   Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στη Κρήτη αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.
Επιπλέον ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.
   Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την αυριανή συζήτηση για τα χημικά της Συρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησε να μάθει κατά πόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε:
1. " Είναι ενήμερο για την εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών; Δύναται το Συμβούλιο να εγγυηθεί την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών;
2. Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων; Σε ποιο βαθμό είναι οι γειτονικές περιοχές ενήμερες και προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ατυχήματος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή διαρροής τοξικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα;
3. Όσον αφορά το Cape Ray, είναι το Συμβούλιο ενήμερο για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω πλοίο, ηλικίας 36 ετών, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εγκάρσια διαφράγματα ούτε την απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφύγει πυρκαγιά, ή άλλα σοβαρά περιστατικά;"

   Τελικά μετά από ψηφοφορία η πρόταση του Νότη Μαριά έγινε δεκτή και έτσι αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.