Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Έρευνα: Οι Έλληνες δε μετακινούνται στις διακοπές τους, πρώτοι στην Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τις διακοπές στην Ευρώπη. Πρώτοι οι Έλληνες ανάμεσα σε 26 κράτη (Πίνακας)
Οι Έλληνες και οι Κύπριοι κάνουν τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Quartz.
Τα στοιχεία αφορούν 26 ευρωπαϊκά κράτη που συγκρίνονται με τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων που επιλέγουν να κάνουν οι τουρίστες της γηραιάς ηπείρου.
Καλοκαίρι γαρ, οι σχετικές έρευνες θα πολλαπλασιαστούν.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Quartz, οι συμπολίτες μας διανυκτερεύουν 7,5 βράδια ανά ταξίδι, κάτι που τους φέρνει και στην κορυφή της σχετικής λίστας.
"Οι καιροί είναι δύσκολοι στην Ελλάδα και οι πολίτες κάνουν περικοπές παντού. Το ένα τέταρτο των Ελλήνων έλεγαν πέρυσι ότι δεν θα πάνε διακοπές. Τα στοιχεία και φέτος είναι αποθαρρυντικά. Φαίνεται όμως πως όταν πηγαίνουν διακοπές, κάθονται περισσότερο στο μέρος που επισκέπτονται", γράφει ο συντάκτης, Jason Karaian.
Όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, είμαστε πρώτοι στις διανυκτερεύσεις με 7,5 ανά ταξίδι. Ακολουθούν οι Κύπριοι, οι Βέλγοι, οι πολίτες του Λουξεμβούργου, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί.
Στις τελευταίες δύο θέσεις είναι οι Φινλανδοί και οι Λετονοί με 3,4 και 3,1 διανυκτερεύσεις αντιστοίχως ανά ταξίδι αναψυχής.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τον μέσο όρο διάρκειας των ταξιδιών. Ωστόσο, λόγω κρίσης, και παρότι το κλίμα οριακά μόνο αλλάζει όπως σημειώνει το άρθρο, οι Έλληνες επιλέγουν μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια, αλλά λιγότερα σε αριθμό σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Επίσης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, είμαστε αρκετά φειδωλοί στα έξοδα μας όταν ταξιδεύουμε, ξοδεύοντας περίπου 206 ευρώ σε καθημερινά έξοδα την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 335 ευρώ. Στο ποσό εξαιρούνται τα έξοδα μετακίνησης.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το 90% των ταξιδιών των Ελλήνων, είναι μέσα στην ίδια τη χώρα τους, κάτι που περιορίζει ούτως ή άλλως τα έξοδα μετακίνησης, όπως είναι φυσικό.
Έτσι, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα, αλλά εμείς διανυκτερεύουμε πιο πολύ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου - 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα, μόλις τα 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές το 2014.
- Περισσότεροι από εβδομήντα πέντε στους εκατό Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2014.
- Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 75%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.
Οι Έλληνες διαμένουν:
- σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%,
- σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
- σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.