ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ Δ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ, Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ Μ.ΛΥΣΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ
Σύμφωνο συνεργασίας του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου με το Κρατικό Θέατρο Β.Ελλάδος
* Μ.Λυσαρίδου: ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΛΜΑΜΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
* ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: Η ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνυπέγραψαν τη Δευτέρα 30/6/2014 ο Πρόεδρος του ΔΙΜΑ Διονύσης Πασχάλης, η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μελπομένη Λυσαρίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος.
Η υπογραφή του Συμφώνου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο «Βασιλικό Θέατρο» και προβλέπει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών και λοιπών πνευματικών δράσεων, στην έδρα του καθενός συμβαλλομένου μέρους, τη μεταξύ τους ανταλλαγή υλικοτεχνικής υποστήριξης και τη δυνατότητα παροχής οικονομικής χορηγίας από το Ίδρυμα στο ΚΘΒΕ έναντι ανταποδοτικών οφελών που θα καθορίζονται από κοινού μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι η συνεργασία ξεκινά άμεσα με την παρουσίαση της παράστασης «Godspellτην Κυριακή 20 Ιουλίου στον χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ τον χειμώνα πρόκειται να επεκταθεί με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος F@ce_Φό-ΡΑ που έχει ως αντικείμενο το cyber bullying και θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από το ΚΘΒΕ κατά τη θεατρική περίοδο 2014-2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ.
Χαιρετίζοντας τη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, ανέφερε τα εξής:
«Το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχουμε ως κοινό σκοπό την προαγωγή και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Αναγνωρίζοντας από κοινού τον θεμελιώδη ρόλο του πολιτισμού στην πνευματική και κοινωνική ανάταση της χώρας μας αποφασίσαμε να υπογράψουμε σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.
Πιστεύουμε ότι η στροφή προς τον πολιτισμό και τις τέχνες αποτελεί το ισχυρότερο μέσο για να αισθανθούμε περήφανοι για την κληρονομία μας, να αντλήσουμε δύναμη από τον πλούτο της και έτσι να προάγουμε τον εξευγενισμό των ηθών και τη δημιουργία δραστήριων και συνειδητοποιημένων πολιτών με σκοπό να προσεγγίσουμε το μέλλον με την ευαισθησία, την αισιοδοξία και την απαιτητικότητα που ταιριάζει σ' έναν λαό όπως τον δικό μας.
Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω την άψογη συνεργασία που είχαμε με ένα δυναμικό, καινοτόμο και εξωστρεφές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα πρέπει να αναγνωρίσω τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Λυσαρίδου, ώστε να προβούμε σήμερα στην επισφράγιση της συνεργασίας μας», ανέφερε ο κ. Πασχάλης.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΛΥΣΑΡΙΔΟΥ.
Μιλώντας η κ. Λυσαρίδου για την συμφωνία που υπογράφτηκε είπε ότι έχει «ιστορική σημασία για το ΚΘΒΕ, καθώς συνδεόμαστε για πρώτη φορά με την Ομογένεια» και μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο την καλλιτεχνική ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αλλά και την παγκόσμια λάμψη του ελληνικού πολιτισμού θέλουμε να τολμήσουμε και να κριθούμε μέσα από μια σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία», σημείωσε η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου έχει αυτόν τον στόχο και η Ομογένεια είναι το δημιουργικό όχημα για να τον πετύχουμε».
Η κ. Λυσαρίδου αναφέρθηκε επίσης και στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κ. Πασχάλη, τον οποίο χαρακτήρισε «ανήσυχο Έλληνα», με την έννοια ότι «είναι γνωστό το μεγάλο κοινωνικό του έργο αλλά και η συμβολή του στην αναγέννηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Γνωρίζω ότι σ' ένα διάστημα μόλις 10 μηνών, κατά την προεδρία του, το Ίδρυμα αναβαθμίστηκε τόσο ως προς τις δράσεις του με εξαιρετικές συνεργασίες όσο και ως προς τις υποδομές του στον συγκεκριμένο χώρο όπου έχει την έδρα του».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος και Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Οι στόχοι του Ιδρύματος είναι αποκλειστικά κοινωφελείς, πνευματικοί, κοινωνικοί, καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί. Ακόμη, στόχος του Ιδρύματος είναι η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων του ελληνισμού». Επίσης υπογράμμισε ότι «όλες οι δραστηριότητες του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου συντείνουν στο να καταστεί το Ίδρυμα ως ένα Παγκόσμιο Αμφικτιονικό Κέντρο των Μακεδόνων».
Από την πλευρά του ο κ. Βούρος, τόνισε ότι αυτή η συνεργασία είναι μέρος αυτής της πολιτικής της εξωστρέφειας που ακολουθούν εδώ και ένα χρόνο στο ΚΘΒΕ και ανακοίνωσε ότι «αυτά που έπονται θα είναι δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο τον εντός των τειχών πληθυσμό αλλά και τον απόδημο ελληνισμό, βεβαίως έχοντας στόχο και φάρο την πολιτισμική μας κληρονομία».
Ο γνωστός ηθοποιός και μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γρηγόρης Βαλτινός, μίλησε για την επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων της Μητροπολιτικής Ελλάδας με τους Έλληνες της Ομογένειας, μέσω της προωθούμενης συνεργασίας των δύο φορέων.
«Μέσα από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου βλέπουμε ότι έχουμε Έλληνες σ' όλο τον κόσμο που μας αγαπάνε και που θέλουνε να ενωθούνε μαζί μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι εδώ στο Κρατικό Θέατρο που βρέθηκε ένας τέτοιος τρόπος να επικοινωνήσουμε με την Ομογένεια, μέσω του πολιτισμού, για να απλωθούμε και να ενωθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο κ. Βαλτινός.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Αναφερόμενος στις θεατρικές παραστάσεις που, χάρη στη συνεργασία με το ΚΘΒΕ, θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, είχε την ευκαιρία να μιλήσει, μεταξύ άλλων, και για τη συμβολή του θεάτρου στην προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού.
«Στην αρχαιότητα», ανέφερε ο κ. Φαχαντίδης, «η Πολιτεία πλήρωνε το εισιτήριο στους πολίτες για να μπορούν να πηγαίνουν όλοι στα θέατρα και να παρακολουθούν παραστάσεις, διότι το θέατρο ήταν ένα σχολείο και νομίζω ότι και σήμερα το θέατρο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο σχολείο των πολιτών».
Για ποιοτικές παραστάσεις και εκδηλώσεις στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου μίλησε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Αθανάσιος Μαντζούκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων πνευματικών δράσεων θα βοηθήσουν να διατηρηθεί και να εδραιωθεί το ελληνικό γίγνεσθαι σε όποιο κομμάτι της γης υπάρχουν Έλληνες».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Ευθύμη Μαυρίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μία απίστευτη δυναμική σ' αυτή τη συνεργασία. Από τη μια υπάρχει καλλιτεχνική έμπνευση και από την άλλη τεχνοκρατική γνώση».