Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΣ… ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... hellasforce.com
08/05/1907. Θάνατος του Ανθυπολοχαγού Ζαχαρία Παπαδά
Ο Ανθυπολοχαγός Ζαχαρίας Παπαδάς (Φούφας), από το Πλατανάκι Αρκαδίας, επιτίθεται με το ανταρτικό σώμα του εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων που βρίσκονται μέσα στο χωριό
Παλαιοχώρι (Φούφα). Στη μάχη που επακολουθεί σκοτώνεται μαζί με τέσσερις από τους άνδρες του.
Ο Μακεδονομάχος Ζαχαρίας Παπαδάς ή καπετάν Φούφας γεννήθηκε στο χωριό Πλατανάκι Αρκαδίας το 1876. Ήταν Έλληνας αξιωματικός (ανθυπολοχαγός). Εισήλθε στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του 1906 ως αρχηγός σώματος. Έδρασε στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου – Φλώρινας – Περιστερίου. Τον Μάρτιο του 1906 εισέβαλε στην περιοχή Κορεστίων, όπου απέκρουσε τουρκική επίθεση από 250 άνδρες. Στις 31 Ιουλίου 1906 επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα.
Στις 10 Απριλίου 1907, ξαναμπαίνει στη Μακεδονία (περιοχή Αγιοφύλλου) επικεφαλής 35 ανδρών με προορισμό και πάλι το Βίτσι. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου 1907 ο Ζαχαρίας Παπαδάς επιτέθηκε με τους άνδρες του στο χωριό Παλαιοχώρι εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων, σε συνεργασία με το σώμα του επίσης Ανθυπολοχαγού Γρηγορίου Φαληρέα. Στη μάχη που ακολούθησε, βρήκε το θάνατο μαζί με τέσσερις άνδρες του. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, η Κοινότητα το 1932 μετονόμασε το χωριό από Παλαιοχώρι σε Φούφας (σήμερα Δήμος Μουρικίου Πτολεμαΐδας).
Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα σύσσωμο το χωριό (Φούφας) τάχθηκε στο πλευρό των ανταρτικών μας σωμάτων, μολονότι η Βουλγαρική προπαγάνδα και ένοπλη βία, προσπάθησε μάταια να κλονίσει την προσήλωση των κατοίκων του στα Εθνικά Ιδεώδη.
Απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού και πάνω στον κεντρικό δρόμο σώζεται ακόμα το σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Καπετάν Φούφας (δείτε την φωτό αριστερά). Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα του 19ου αιώνα το οποίο έχει έξι παράθυρα στο ισόγειο, τέσσερα στον όροφο και άλλες δυο μπαλκονόπορτες οι οποίες οδηγούν στο μοναδικό μπαλκόνι του ορόφου. Τα παράθυρα του είναι ξύλινα ενώ η πρόσοψή του έχει κίτρινο χρώμα. Βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Το εσωτερικό του δεν είναι επισκέψιμο καθώς έχει καταρρεύσει μέρος του πατώματος ενώ τα τζάμια των παραθύρων έχουν τα περισσότερα σπάσει και ο σοβάς σε πολλά σημεία της πρόσοψης έχει πέσει.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται ένα ενοποιημένο μνημείο το οποίο περιλαμβάνει πλάκα προς τιμήν των φονευθέντων από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες Μακεδονομάχους, προτομή του Καπετάν Φούφα στην (επάνω φωτογραφία) και μνημείο υπέρ των πεσόντων για την Μακεδονία στους πολεμικούς αγώνες του 20ου αιώνα.