Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η νέα τηλεόραση της Google με μουσική από την ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη

Μια νέα συσκευή για την τηλεόραση ανακοίνωσε η Google ως αντιπρόταση για το Apple TV.
Στο διαφημιστικό του Chromecast η μουσική είναι από την ταινία Αλέξης Ζορμπάς.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συγκίνησε τη Google που την ενσωμάτωσε στο νέο της
διαφημιστικό.





Η συσκευή Chromecast συνδέεται στην τηλεόραση μέσω θύρας HDMI και με το ενσωματωμένο Wi-Fi φέρνει στη συσκευή όλο το περιεχόμενο από smartphones, tablet ή από τον υπολογιστή.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς καλώδια απλά βάζοντας τη συσκευή στη θύρα της τηλεόρασης.
Η συσκευή είναι συμβατή με iOS και Android συσκευές καθώς και σε υπολογιστές με Windows ή Mac.
Μπορεί να αναπαράγει υλικό HTML5 και Flash όχι όμως και Silverlight ή Quicktime που ανήκουν στη Microsoft και την Apple αντίστοιχα.
Το Chromecast είναι άμεσα διαθέσιμο στις ΗΠΑ στην τιμή των 35 δολαρίων, ενώ η Google δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε σκοπεύει να διαθέσει το gadget σε άλλες αγορές.
Η μουσική προέρχεται από την ταινία Zorba the Greek από τη δεκαετία του1960, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππάκαι Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Τη μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι. Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη.
Επιμέλεια: Γ. Κοσμετάτος gkosmetatos@pegasus.gr