Από την Άννα Μιχαήλ
O Prem Watsa, ο Καναδός - ινδικής καταγωγής πρόεδρος - της Fairfax αγαπά τις μεγάλες αποδόσεις και την Ελλάδα που του τις εξασφαλίζει. Ήρθε μαζί με την οικονομική κρίση γιατί του αρέσουν οι ευκαιρίες της και ήδη έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές αποδόσεις και να είναι το άγνωστο πρόσωπο που κατάφερε με προσεκτικά βήματα να αποκτήσει σημαντική θέση στην επιχειρηματική ζωή της χώρας.
Είναι ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος του american dream, ένας μεταξύ των σύγχρονων γκουρού των αγορών, ο Ινδός που άφησε πίσω το Χινταραμπάντ όπου γεννήθηκε το 1950, έχοντας μόνο 8 δολάρια στην τσέπη και μετανάστευσε στον Καναδά.
Πουλώντας κλιματιστικά από σπίτι σε σπίτι, ολοκλήρωσε το MBA του σήμερα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax Holdings, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 31,7 δισ. δολάρια, ετήσιο τζίρο 7,2 δισ. δολάρια και κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δισ. δολάρια.
Η πρόσφατη εξαγορά της Praktiker, επιβεβαιώνει τη στρατηγική τοποθέτηση της Fairfax στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, με περισσότερο από 1 δισ, ενώ συνεχίζει να επενδύει επιλεκτικά όπου διακρίνει ευκαιρία.
Σήμερα κυριαρχεί από το real estate μέχρι το εμπόριο και την ενέργεια, αφού αποτελεί από τους πρώτους επενδυτές που στοιχημάτισαν στο success story της χώρας.
Για την κατάσταση στην χώρας μας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν τοποθετούνταν στον όμιλο Μυτιληναίο: “Οι Έλληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα”.
Βλέπει φως εκεί που οι άλλοι βλέπουν ακόμη σκοτάδι
Πριν τις εκλογές του 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν κάπου στις 500 μονάδες, κυριαρχούσε ένα κλίμα συγκρατημένου πανικού και όλοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τί θα συμβεί όταν βγούμε από το ευρώ.
Ήταν τότε που η ομάδα του Prem Watsa ανέλυε τις ελληνικές εισηγμένες και παρέθετε γεύμα σε Ελληνες επιχειρηματίες - και τον μέλλοντα Πρωθυπουργό - για να μοιραστεί τις απόψεις του για τις μεγάλες προοπτικές των εταιρειών τους και κανείς δεν πίστευε ότι πράγματι σχεδίαζε να επενδύσει σε μια οιονεί χρεοκοπημένη χώρα.
Στη συνέχεια το Fairfax, ή αλλιώς ο Warren Buffett του Καναδά όπως είναι το παρατσούκλι που έχει ο Watsa απέκτησε στρατηγικές θέσεις στην Eurobank Properties και την Μυτιληναίος, αγόρασε μετοχές της Jumbo και της Σαράντης από το χρηματιστήριο όταν όλοι φοβόντουσαν τις ελληνικές μετοχές και ο,τι δήποτε ελληνικό και ρευστοποίησε με τεράστιες υπεραξίες-αποδόσεις άνω του 100%-κάποιες από αυτές.
Η Eurobank Properties, την οποία πλέον ελέγχει έμμεσα και άμεσα κατά 75%, επένδυσε πρόσφατα 144 εκατ. ευρώ για την αγορά των κτιρίων 10 υπουργείων του Δημοσίου, ποσό το οποίο η εταιρεία θα έχει πάρει πίσω από τα μισθώματα σε δέκα χρόνια.
Πάντως, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις του παραμένει η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Blackberry, όμως οι αποδόσεις που έχει εξασφαλίσει σε μακροχρόνιο ορίζοντα από τις τοποθετήσεις του είναι εντυπωσιακές, με μέση ετήσια απόδοση στα τελευταία 25 χρόνια 18,9%, υπερδιπλάσιες του S&P 500.
Από την Ινδία στον Καναδά
Γεννημένος το 1950 στη Χιντερμπαντ της Ινδίας, ο Watsa, γιος εκπαιδευτικού, κατάφερε να ξεχωρίσει στο σχολείο, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο φημισμένο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μαντράς. Εκεί γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του την Ναλίνη Λογκαναντάν με την οποία έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Όπως έχει πει η οικογένειά του είναι ένας από τους πυλώνες της επιτυχίας του.
Αφού πήρε το πτυχίο του, δουλεύοντας χρηματοδότησε το ΜΒΑ στο Οντάριο του Καναδά. Ύστερα από δέκα χρόνια ως αναλυτής της Confederation, κατάφερε να αποκτήσει την εμπειρία αλλά και τα αρχικά κεφάλαια για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, την Fairfax Holdings. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται οι επιτυχημένες προβλέψεις της κρίσης του 1987, της ιαπωνικής κρίσης του ΄90, αλλά και της πιο πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Αγαπημένη του φράση; “Τα δέντρα ποτέ δεν μεγαλώνουν ως τον ουρανό και οι αγορές ποτέ δεν πέφτουν ως το πάτωμα”.