Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Νέα στοιχεία για την υπεξαίρεση στο Δήμο!

Εξυπηρέτηση σε δημοτικούς υπαλλήλους, υπό τη μορφή χορήγησης άτοκων δανείων, έκανε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. Η ομολογία αυτή, του ίδιου του Π. Σαξώνη, βρέθηκε στο επίκεντρο της 8ης μέρας της δίκης για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, που εξετάζεται, σε δεύτερο βαθμό, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης....

Μέσα από αυτής, αναδεικνύεται το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατούσε επί σειρά ετών στα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην ταμία Μάκης Καυκόπουλος προέβη σε δήλωση για λογαριασμό του εντολέα του, επιχειρώντας να δώσει απάντηση σε στοιχεία που προσκόμισε την περασμένη εβδομάδα η υπεράσπιση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου περί αναλήψεων μετρητών από τα δημοτικά ταμεία, πριν από το 1999, που κατέληγαν ισόποσα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του Π. Σαξώνη.

Η "παράτυπη" πρακτική με τα... άτοκα δάνεια


Στη δήλωσή του, ο τελευταίος έκανε λόγο για άτοκα δάνεια που έπαιρνε ο ίδιος, αλλά και συνάδελφοί του δημοτικοί υπάλληλοι, με τους οποίους διατηρούσε "φιλικές σχέσεις", προκειμένου να καλύψουν -προσωρινά- προσωπικές τους ανάγκες. Τα χρήματα αυτά -σύμφωνα με την εκδοχή του- επιστρέφονταν ύστερα από λίγες ημέρες και δεν αποτέλεσαν προϊόν υπεξαίρεσης. Επρόκειτο για χρήματα που ο ίδιος εκταμίευε προκειμένου να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

"Για παραράπεζα που στήθηκε στο Δήμο" έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην ταμίας αναφέρθηκε σ' αυτήν την πρακτική, την οποία αποκάλεσε "παράτυπη", εξηγώντας μάλιστα ότι το καθεστώς αυτό το συνάντησε στον Δήμο, όταν προσελήφθη το 1991, και σταμάτησε το 1999, όταν διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας ανέλαβε ο εκ των συγκατηγορουμένων του Θ. Γκόλας.

Ο εισαγγελέας της έδρας, σχολιάζοντας, έκανε λόγο για "παρατράπεζα" που στήθηκε στον δήμο, την ίδια ώρα που οι δικαστές της έδρας ρωτούσαν τον κατηγορούμενο γιατί αποκάλυψε μόλις τώρα αυτήν την εκδοχή, την οποία αποσιώπησε κατά την πρωτοβάθμια δίκη. "Τώρα το θυμήθηκα. Δεν ρωτήθηκα γι' αυτό" απάντησε. 

Στην ίδια δήλωση, ο Μ. Καυκόπουλος ανέφερε ότι η διοίκηση του Δήμου υπό τον Β. Παπαγεωργόπουλου γνώριζε για τη λειτουργία των δημοτικών ταμείων και τις πληρωμές μετρητών χωρίς εντάλματα, κάνοντας λόγο για "τεχνογνωσία", την οποία κατείχε μεν ο εντολέας του, αλλά με την άμεση συνδρομή των Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια (πρώην γενικός γραμματέας) επείσθη, με σειρά πράξεων και παραλείψεων, να τη χρησιμοποιήσει για να καταστεί δυνατή η υπεξαίρεση που καλυπτόταν με τη δημιουργία των πλαστών και εικονικών δικαιολογητικών.

Ο Π. Σαξώνης κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου. Σε μία απ' αυτές, αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου, ο τελευταίος, απαντώντας σχετικά με το ποιοι γνώριζαν για την υπεξαίρεση, τού είπε: "Όσοι πρέπει να ξέρουν, ξέρουν".

Η "έκρηξη" Λεμούσια και το επεισόδιο Γκαϊδατζή-Σαξώνη


Ο Μ. Λεμούσιας, από την πλευρά του, κάποια στιγμή εξερράγη και απευθυνόμενος στο δικαστήριο επεσήμανε: "Έχω διασυρθεί τρία χρόνια. Ακούω αθλιότητες και βρωμιές, Είμαι στη φυλακή. Στο πρώτο δικαστήριο πήγαμε αδιάβαστοι και άκλαυτοι με ευθύνη μας, επειδή είπαμε ότι είμαστε αθώοι. Τώρα (ο Σαξώνης) πάει να στήσει νέα ιστορία. Δεν το αντέχω".

Στο μεταξύ, λίγο πριν από το διάλειμμα, σημειώθηκε ένταση μεταξύ του ενός από τους δύο κατηγορούμενους πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, του Γ. Γκαϊδατζή και του Π. Σαξώνη, όταν ο πρώτος κάλεσε τον συγκατηγορούμενό του να πει την αλήθεια για να έχει τη συνείδησή του ήσυχη. "Λέω την αλήθεια" τού απάντησε ο Π. Σαξώνης, ο οποίος δέχθηκε φραστικά πυρά από το ακροατήριο. Η ένταση εκτονώθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων αλλά και των αστυνομικών φρουρών, που ζήτησαν την εκκένωση της αίθουσας.

Νωρίτερα, κατά την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία θα συνεχίσει αύριο την κατάθεσή της, ο Γ. Γκαϊδατζής εξήγησε πώς γινόταν η χρεοπίστωση του Π. Σαξώνη και η μεθοδολογία που ακολουθούσε κατά την εγκληματική του δράση ο πρώην ταμίας, ο οποίος συνομολόγησε τα όσα ανέφερε ο άλλοτε συνάδελφός του.

Ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας, που έκανε την πρώτη ΕΔΕ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες ευθύνες, τονίζοντας ότι εφόσον η οικονομική επιθεωρήτρια αποδείξει ότι ο ίδιος εμπόδισε ποτέ να γίνει έλεγχος τότε "θα πάω μόνος μου φυλακή, χωρίς να περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου".

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Παραλίγο να πέσει ξύλο στη δίκη του Παπαγεωργόπουλου - Βαριές κουβέντες και νέα στοιχεία!

Θεσσαλονίκη: Επιμένει η Τσεμπερά για την υπεξαίρεση στο Δήμο: Είχε ευθύνη ο πρώην δήμαρχος

Θεσσαλονίκη: Αιχμές σε βάρος εφοριακών στη δίκη για την υπεξαίρεση στο Δήμο

Θεσσαλονίκη: Με ένταση και αντιπαραθέσεις συνεχίστηκε σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την υπεξαίρεση στο Δήμο

Θεσσαλονίκη: Επιμένει στην ενοχή Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια η βασική μάρτυρας κατηγορίας Αν. Τσεμπερά

Βανδή, Κοκκίνου, Ρουβά, Καρρά και Γονίδη καλεί για μάρτυρες στη δίκη της υπεξαίρεσης ο Κούγιας!

Θεσσαλονίκη: "Απόλυτο χάος" στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσε η οικονομική επιθεωρήτρια για την υπεξαίρεση

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει στο εφετείο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για τη συνέχεια της δίκης! 


http://www.newsit.gr/