Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ στο 2o μη συμβατικό συνέδριο FUTURE LIBRARY UNCONFERENCE 2013

 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 το 2ο μη συμβατικό συνέδριο βιβλιοθηκών  Future Library Unconference 2013 στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 400 συνέδρων από όλη την Ελλάδα
και το εξωτερικό -με εκπροσώπους από χώρες της Ευρώπης καθώς και των Βαλκανίων.
Παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ η Ευγενία Κορτσάρη, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης που διαθέτει και λειτουργεί το σχολείο εδώ και ένα  χρόνο.
Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κου Γεώργιου Αγουρίδη εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια η ποιήτρια και ακαδημαϊκός κα Κική Δημουλά παρότρυνε όλους τους παρόντες να ανοίξουν με το κλειδί όλες τις πόρτες παραμερίζοντας τα όποια εμπόδια.
Το ρυθμό έδωσαν από την αρχή οι  συμμετέχοντες στο Pangea World Music Center με τον ήχο των τυμπάνων.
Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από τους ομιλητές όπως:
Επιτεύγματα στο χώρο της αρχιτεκτονικής  που παρουσιάστηκαν από τη Δανή αρχιτεκτόνισσα κα Francine Houben.  
Η χρήση των e-books που όλο και αυξάνεται παγκοσμίως και στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα e-books στις δημόσιες βιβλιοθήκες (με καλεσμένους από το χώρο των εκδόσεων, δημιουργών ψηφιακής πλατφόρμας, των συγγραφέων και εκπρόσωπο της Google).
Mουσική και μουσικοί στη βιβλιοθήκη-μια πρόταση από την Αγγλία αλλά και με τη ζωντανή παρουσία του Dj Dozen Draft.
Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο Opus Femina από το Δήμο Κορίνθου που κατέπληξε τους παριστάμενους, με την υπεύθυνη της χορωδίας και υπάλληλο της δημοτικής βιβλιοθήκης Κορίνθου.
«Λέμε όχι στα άδεια σεντούκια» - με την Μαρία Βραχλιώτου από τη δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών, ανασύροντας μνήμες από την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις.
«Εύρεση εργασίας από τη βιβλιοθήκη», μια ιδέα από τη Δυτική Ελλάδα, σύνδεση βιβλιοθηκών με το CERN, αγροτικές βιβλιοθήκες και επιμόρφωση στη Σερβία κ.α. παράλληλα με εργαστήρια για ειδικά ενδιαφέροντα «στο κόκκινο» και «μπλε δωμάτιο» αντίστοιχα.
Καθώς βασίζεται πολύ στην εθελοντική εργασία, το Future Library Unconference τίμησε στο τέλος τους εκλεκτούς εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που συνέβαλαν πολύ στην επιτυχία του όλου συνεδρίου.