Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"Μαγκάλια" του Άγγελου Αγγελίδη


Μ Α Γ Κ Α Λ Ι Α
κίνδυνος - θάνατος

τι πρέπει να ξέρουμε για τα μαγκάλια

  • 13χρονη στην Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή της από το μαγκάλι
  • δυο φοιτητές στην Λάρισα, έχασαν τη ζωή τους από το μαγκάλι
  • νυχτοφύλακας έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις σόμπας

·     η λίστα των άτυχων συνανθρώπων μας που έχασαν το πολυτιμότερο αγαθό τους, δηλαδή την ζωή τους, είναι μεγάλη.
·     το τραγικότερο είναι ότι έχασαν τη ζωή τους ακριβώς την στιγμή που προσπαθούσαν να την φτιάξουν πιο ζεστή.
·     το σπουδαιότερο ¨για τους υπόλοιπους¨ είναι να μάθουμε πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση των ¨μαγκαλιών¨ και να διδαχθούμε για να μην ξαναϋπάρξουν θύματα.


γιατί είναι επικίνδυνα τα ΜΑΓΚΑΛΙΑ:

§   κατά την λειτουργία του μαγκαλιού δημιουργούνται αρκετά αέρια που ένα από αυτά είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο και πολύ ύπουλο αφού ούτε φαίνεται ούτε μυρίζει.
§   όποιος ανάψει μια πηγή θερμότητας που δεν έχει καλή καύση και αυξηθούν οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα στον γύρω χώρο, θα είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Γίνεται δε μεγαλύτερος ο κίνδυνος μέχρι και βέβαιος αν είναι οι ώρες του ύπνου ή αν κάποιος έχει καταναλώσει αλκοόλ από πριν.
§   Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, τάση προς έμετο ή σύγχυση στις αισθήσεις, που όμως πάντοτε δεν γίνονται αντιληπτά.
§   Αν τέλος η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πάρει μεγάλες τιμές τότε το άτομο οδηγείται σε βέβαιο θάνατο.
§   Οπου υπάρχει λοιπόν ανοιχτή καύση δηλαδή πηγή μονοξειδίου του άνθρακα, όπως σόμπα που δεν λειτουργεί καλά ή ένα μαγκάλι ή σίδερο σιδερώματος ρούχων που δουλεύει με κάρβουνα, πρέπει να υπάρχει πάντοτε στον χώρο αυτό τουλάχιστον ένα ανοιχτό παράθυρο.

πως σκοτώνει το μονοξείδιο του άνθρακα :

§  πολύ σύντομα το μονοξείδιο του άνθρακα μπαίνει μέσω της αναπνοής στο αίμα και υποκαθιστά την οξυαιμοσφαιρίνη. Η οξυαιμοσφαιρίνη παίρνει από τους πνεύμονες καθαρό οξυγόνο που το μεταφέρει στους ιστούς, στον εγκέφαλο, στα όργανα.
§  Αν η οξυαιμοσφαιρίνη αντικαταστήσει στη σύνθεσή της το οξυγόνο με το μονοξείδιο του άνθρακα τότε δεν λειτουργεί σωστά το αναπνευστικό σύστημα και είναι σαν να έχουμε υποστεί οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

λοιπόν  προσοχή !!!
ΟΧΙ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ή ΜΑΓΚΑΛΙΑ
ΟΧΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


καλύτερα μια παγωμένη κι άυπνη νύχτα    
που θα ξημερώσει,
παρά….  
μια ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ για πάντα



επιμέλεια: Αγγελος   Αγγελίδης
       ΚΑΤΕΡΙΝΗ  04-12-2013