του Αλέξη Αλεξιάδη
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία, με κίνδυνο σε πολλές περιοχές της χώρας, να καταστραφούν ολόκληρα δάση. Τα κατά τόπους δασαρχεία, που πλήττονται από έλλειψη
προσωπικού, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να περιορίσουν το φαινόμενο, ωστόσο οι επιτήδειοι, δεν φαίνεται να πτοούνται, ούτε ακόμη και από τις πολύ αυστηρές ποινικές κυρώσεις που ισχύουν πλέον, με την αναμόρφωση του σχετικού νόμου.
Μόνο κατά τη διάρκεια του 2012, κατατέθηκαν 3105 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 13088 τόνοι παράνομης ξυλείας, 425 οχήματα και 426 εργαλεία υλοτομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 οι μηνύσεις ήταν μόλις 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619. Η κατάσταση ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να λάβει έκτακτα μέτρα, τα οποία από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής αποδίδουν, ωστόσο, σύμφωνα με τους δασονόμους, δεν μπορούν να εξαχθούν ικανοποιητικά συμπεράσματα, καθώς ο χειμώνας και τα πολλά κρύα δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Όπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί τόσο μέσω θεσμικών πρωτοβουλιών όσο και μέσα από την καθημερινότητα να προασπίσει το δασικό πλούτο. «Μέσα στο 2013 κάναμε πιο αυστηρές τις ποινές για τα αδικήματα της λαθροϋλοτομίας, αυξήσαμε τους ελέγχους σε όλες τις περιοχές της χώρας, κατευθύναμε πόρους στη δασοπροστασία. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των υπηρεσιών, η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας ότι οι σχετικές δράσεις θα συνεχιστούν «λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ορεινών κυρίως περιοχών, για τους οποίους προβλέπεται διάθεση καυσόξυλων σύμφωνα με τη νομοθεσία»
Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της διεύθυνσης δασών Θεσσαλονίκης ΠΚΜ Αλέξης Αναστασίου, σημείωσε πως οι δασικές εκτάσεις ελέγχονται για μεταβολές σε τακτική βάση και πέρα από αυτό, τα δασαρχεία στην περιοχή ευθύνης του, Θεσσαλονίκης, Σταυρού και Λαγκαδά, όπως και τα άλλα δασαρχεία, με επιτόπιους ελέγχους και με καθημερινές και νυχτερινές περιπολίες, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν τα δάση. Ήδη, όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασίου, από τη στιγμή που έγινε αυστηρότερος ο νόμος για την λαθροϋλοτομία, οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις είναι αρκετές.
Η «Κ» συνομίλησε με εκπροσώπους επτά δασαρχείων της Μακεδονίας, αποτυπώνοντας την έκταση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στην κάθε περιοχή.
Δασαρχείο Λαγκαδά
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
karfitsa.gr