Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Φουκουσίμα: Έρημη πόλη, φωτογραφίες από τις "διαλυμένες" ζωές

Μάρτιος του 2011 και η ανθρωπότητα έζησε ένα νέο Τσερνομπίλ. Δείτε φωτογραφίες όπως είναι σήμερα η Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (Pics)
O Damir Sagolj κάλυψε τις επιπτώσεις από το τσουνάμι του 2011 στη Φουκουσίμα. Δύο χρόνια
αργότερα επέστρεψε στην περιοχή για να φωτογραφίσει τις ζωές των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από την τραγωδία.
Σήμερα δυόμισι χρόνια μετά την τραγωδία οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους συνεχίζοντας τις ζωές τους όπως ήταν πριν το φονικό σεισμό.
Ο Sagolj γεννήθηκε στο Σεράγεβο και από το 1997 εργάζεται στο πρακτορείο Reuters ως φωτογράφος.
Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική και  σήμερα είναι ο επικεφαλής φωτογράφος του πρακτορείου στην Ταϊλάνδη.

 
Η πόλη Ναμή στην περιοχή της Φουκουσίμα. Μπορεί σήμερα να είναι μια πόλη-φάντασμα αλλά πριν την καταστροφή είχε περισσότερους από 20,000 κατοίκους. Το μόνο που παραπέμπει σε πόλη είναι τα φώτα που παραμένουν ανοικτά.

Όπως αναφέρει ο φωτογράφος Damir Sagolj δεκαετίες πριν οι κάτοικοι αυτής της πόλης πανηγύριζαν επειδή στην περιοχή τους θα χτιζόταν πυρηνικό εργοστάσιο. Νόμιζαν όπως λέει ότι με αυτό τον τρόπο η πόλη τους θα γινόταν σπουδαία. Μάλιστα σε μια πινακίδα (που πλέον δεν υπάρχει) στην πόλη αναφερόταν ότι η ατομική ενέργεια έκανε την πόλη τους ευημερούσα. Ο φωτογράφος αναρωτιέται τι να σκέφτονται τώρα οι πολίτες της Φουτάβα που είναι διασκορπισμένοι στην Ιαπωνία χωρίς κανένα σημάδι για το πότε θα επιστρέψουν.

Πολλοί κάτοικοι αφηγούνται ιστορίες για φαντάσματα παρατεταγμένα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ που καταστράφηκαν και σήμερα είναι μόνο συντρίμμια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτές οι παραισθήσεις αποτελούν αντίδραση στο φόβο ύστερα από το σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011, από τον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 19.000 άνθρωποι και το τσουνάμι που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο.
Πρόσφατη  μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι τα νεαρά κορίτσια που ζούσαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο έχουν κατά 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς, 6% για καρκίνο του μαστού και 4% για ανάπτυξη συμπαγών όγκων ενώ αντίστοιχα τα αγόρια έχουν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία. Ωστόσο ο οργανισμός σημειώνει ότι ο συνολικός κίνδυνος όσον αφορά τις δύο αυτές ασθένειες αναμένεται να είναι μικρός και δεν αναφέρει πόσοι άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια στις περιοχές που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.
Η πυρηνική καταστροφή πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία επιφέρει ακόμα τεράστιο στρες στη ζωή των 2 εκατ. ανθρώπων που ζουν στις πληγείσες περιοχές, προκαλώντας οικογενειακή διχόνοια. Οι άνθρωποι στην περιοχή ζουν με διαρκές άγχος.
Πηγή: Reuters, huffingtonpost.fr

http://news247.gr/