Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Χ. ΠΑΧΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» (αρσενικό )

Δελτιο τύπου 25/09/2013
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Χ. ΠΑΧΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος κατέθεσε σήμερα ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη μηνυτήρια αναφορά (αριθμ. πρωτοκόλλου 6960/25.09.2013) κατά του Χρήστου Πάχτα, δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, των εκπροσώπων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εις βάρος των κατοίκων της Χαλκιδικής και γενικότερα των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος, από τη μεγάλη συγκέντρωση  απαγορευτικών ποσοτήτων του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, στοιχείου αρσενικό και την απόκρυψη για μεγάλο χρονικό διάστημα της συγκέντρωσής του στο πόσιμο νερό της Χαλκιδικής, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση αγροτικών εκτάσεων και για το πότισμα των ζώων και των λαχανικών.
Η μηνυτήρια αναφορά συνοδεύεται από πληθώρα αποδεικτικών εγγράφων και στοιχείων και πρόταση μαρτύρων προς εξέταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ: 
1) ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»-Μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο» 
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών κατέθεσε η Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Γιαταγάνα σχετικά με το μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο που συντελείται από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»στη Χαλκιδική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Το οικονομικό σκάνδαλο έγκειται στην πρακτική της εταιρείας να δηλώνει ως πρώτη ύλη το συμπύκνωμα πυριτών που φέρει χρυσό και άργυρο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εισπράξει 121,4 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να χάσει φόρους 30 εκατ. ευρώ.
Ως προς το περιβαλλοντικό σκάνδαλο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η εταιρεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας για την απόθεση και τον χειρισμό των τοξικών και επικίνδυνων υλικών, ενώ ταυτόχρονα μολύνονται τα υπόγεια ύδατα της περιοχής και η τοξική σκόνη αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η κ. Γιαταγάνα στηλιτεύει τη στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο με την αδιαφορία που επιδεικνύει, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ζητά την διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας στην περιοχή, αν αποδειχθεί η ύπαρξη ποσότητας αρσενικού στον αέρα και στον υδροφόρο ορίζοντα ανώτερης του επιτρεπόμενου ορίου. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
·      Τον Υπουργό Περιβάλλοντος
·      Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»-Μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο»

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται η ανησυχία και οι καταγγελίες των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας για τη δράση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες τους προς τους αρμόδιους Εισαγγελείς, που δημοσιεύθηκαν και σε ΜΜΕ, συντελείται ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. 
Πιο συγκεκριμένα, το συμπύκνωμα πυριτών που προέρχεται από τα Μεταλλεία της Ολυμπιάδας, στην πραγματικότητα φέρει χρυσό και άργυρο σε σημαντικές περιεκτικότητες, τα οποία η εταιρεία αποστέλλει σε μεταλλουργίες του εξωτερικού για την απόληψή τους. Η εταιρεία βέβαια τη δηλώνει ως απλή πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέος, ώστε να εξάγεται ως φθηνή ύλη. Από την δόλια πρακτική αυτή, η εταιρεία από τους 339.810 τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν από τη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου, θα εισπράξει περί τα 121, 4 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει φόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ!.
Παράλληλα το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καταγγέλλει και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Η εταιρεία, κατά την διαδικασία αδειοδότησής της, αναφέρουν χαρακτηριστικά, απέκρυψε την αλήθεια για την τοξικότητα και επικινδυνότητα των συμπυκνωμάτων που αποθέτει σε ανοικτή θέα ως αδρανή υλικά. Κυρίως του σιδηροπυρίτη, ο οποίος αποτελεί μείγμα συμπυκνωμάτων σιδηροπυρίτη και αρσενοπυρίτη με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα, στην πραγματικότητα, σε αρσενικό!.Τόσο στο Στρατώνι όσο και στη Χαλκιδική, η «πλατεία» αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων βρίσκεται εκτεθειμένη στον αέρα και στη βροχή. Δεν έχει ληφθεί δε κανένα επαρκές μέτρο προστασίας για την απόθεση και τον χειρισμό των τοξικών και άκρως επικίνδυνων υλικών. Γιατί αυτό θα προκαλούσε πρόσθετο κόστος στην εταιρεία. Γι’ αυτό και απέκρυψε στη μελέτη την επικινδυνότητα των προϊόντων που εκμεταλλεύεται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τοξική σκόνη που διαχέεται στον αέρα, την οποία αναπνέουν και καταπίνουν οι κάτοικοι όλης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Και πιθανότατα όχι μόνο η εν λόγω περιφέρεια, καθότι γνωρίζουμε όλοι ότι ο αέρας μεταφέρει ουσίες σε περιοχές πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η τοξική σκόνη επικάθεται πάνω στις ντομάτες και τα λαχανικά της περιοχής, πάνω στο φαγητό τους, πάνω στο νερό τους. Εκεί όπου παίζουν τα παιδιά τους.
Ταυτόχρονα, επειδή είναι εκτεθειμένο το αρσενικό στη βροχή, μολύνονται όλα τα υπόγεια ύδατα. Μεταφέρεται δηλαδή το δηλητήριο μέσω του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα σε όλα τα λαχανικά και τα τρόφιμα που βγαίνουν από τη γη. Μολύνεται όλη η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού τα ζώα βόσκουν τα ποτισμένα με αρσενικό χορτάρια και τρώνε τις μολυσμένες ζωοτροφές.
Ο κίνδυνος εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και κατανάλωση δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή, αλλά τα μολυσμένα με αρσενικό λαχανικά, φρούτα και ζώα πωλούνται και μεταφέρονται προς κατανάλωση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αρκετά εξάγονται και σε χώρες του εξωτερικού. Συνεπώς, η υγεία όλων των Ελλήνων κινδυνεύει σοβαρότατα και άμεσα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα και να προβεί σε επισταμένους ελέγχους προς την εταιρία και τα συμπυκνώματα που εκμεταλλεύεται, μεταφέρει και αποθέτει σε ανοικτό μέρος. Πρέπει να επιβληθούν όχι μόνο πρόστιμα, αλλά και η υποχρέωση προς λήψη αποδοτικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και απόθεσης με ασφαλή τρόπο των επικίνδυνων υλικών.
Η ολιγωρία και αδιαφορία του Υπουργείου να ασκήσει ουσιαστικούς ελέγχους και να επιβάλει αυστηρά μέτρα στην εν λόγω εταιρεία, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Πρόσφατο παράδειγμα προχειρότητας και ανευθυνότητας της εταιρείας, που χαίρει της «προστασίας» της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, είναι και το ατύχημα του φορτηγού της πριν λίγες μέρες στη Ρεντίνα, στο Δήμο Βόλβης. Το φορτηγό μετέφερε στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης μεταλλευτικά συμπυκνώματα από τα Μεταλλεία της Ολυμπιάδας, όταν μετατοπίστηκε και ανετράπη η καρότσα του και χύθηκε στο έδαφος το υλικό που φέρεται να είναι αρσενοπυρίτης.
Ο χειρισμός του συμβάντος από την εταιρεία είναι άκρως αλγεινός, καθώς δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας τόσο στη μεταφορά του όσο και στην περισυλλογή του. Ακόμη μάλιστα μένει αδιευκρίνιστο εάν το φορτηγό είχε την απαιτούμενη άδεια για τη μεταφορά του επικίνδυνου υλικού, καθώς δε διέθετε καμία ανάλογη σήμανση για την επικινδυνότητά του. Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι προέβησαν άμεσα σε καταγγελία και επιφυλάσσονται να προβούν σε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά της εταιρίας, ενώ ήδη έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την αρμόδια Εισαγγελέα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Αληθεύει ότι η ύλη που εξάγει η εταιρεία περιέχει σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου και ότι δολίως το απέκρυψε;
  2. Προτίθεστε να προβείτε σε ανάλογους ελέγχους για να διαπιστώσετε, εάν πράγματι εξάγονται πολύτιμα μέταλλα, χωρίς να καταβάλλεται ο ανάλογος φόρος στο κράτος; Θα διεκδικήσετε τα 30 εκατ. ευρώ που χάνει ετησίως το κράτος νομιμοτόκως;  Θα της επιβάλλετε τα ανάλογα πρόστιμα;
  3. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον αρσενοπυρίτη; Θα επιβληθούν πρόστιμα στην εταιρεία; Θα επιβάλλετε στην εταιρία την υποχρέωση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς χειρισμού, μεταφοράς και εναπόθεσης επικινδύνων υλικών;
  4. Όλοι οι Έλληνες της Κεντρικής Μακεδονίας και, ενδεχομένως όχι μόνο, δηλητηριάζονται με αρσενικό! Όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Μακεδονίας μολύνεται με δηλητήρια!. Η υγεία των παιδιών μας κινδυνεύει άμεσα!. Τι πρόκειται να κάνετε για να διαφυλάξετε την υγεία μας, τα νερά μας, τις τροφές μας, το περιβάλλον μας; Η κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν είναι σημαντικότερη από τους Έλληνες. Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνετε τα στραβά μάτια!.

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, Α’ Θεσσαλονίκης


http://justiceforgreece.wordpress.com