Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά αύριο η υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα 2013

Ολόκληρη η προκύρηξη του μαραθωνίου
8ος ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΝΙΠΕΑΣ 2013
ΓΕΝΙΚΑ
Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος, ο οποίος πραγματοποιείται την δεύτερη Κυριακή κάθε Δεκεμβρίου. Η διαδρομή του αγώνα δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να
αντιμετωπίσουν μια απαιτητική δοκιμασία, διανύοντας 23 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 22 απλώνονται σε μονοπάτια, καλύπτοντας παράλληλα μια θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1700 μέτρα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5 ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών περιορίζεται σε έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή του αγώνα (που σχηματίζει νοητά τον αριθμό «8») έχει ως εκκίνηση και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου. Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 250 μέτρα και το μέγιστο 1.030. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής (98%) αποτελείται από μονοπάτια, ενώ το υπόλοιπο να μοιράζεται σε χωματόδρομο και άσφαλτο. Το 2010 καθιερώθηκε η εναλλαγή δεξιόστροφης και αριστερόστροφης διαδρομής με τη διαδρομή να πραγματοποιείται δεξιόστροφα, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η νέα διαδρομή (2008). Η διαδρομή του 2013 θα είναι αριστερόστροφη. Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα της φοράς του αγώνα, το πρώτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής, αποτελούμενο από 2Κ είναι κοινό σε εκκίνηση και τερματισμό (ΚΜ 0-2 & ΚΜ 21-23).
α) Δεξιόστροφη Διαδρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Πόρτες – Δαμασκηνιά – Καστάνα – Γιάννακα – Σταλαματιά – Μοναστήρι – Άγιο Σπήλαιο – Κολωνιάρη – Καστάνα – Γκόλνα – Άγιοι Απόστολοι – Μύλοι – Γήπεδο β) Αριστερόστροφη Διαδρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Άγιοι Απόστολοι – Γκόλνα – Καστάνα – Κολωνιάρη – Άγιο Σπήλαιο – Μοναστήρι – Σταλαματιά – Γιάννακα – Καστάνα – Δαμασκηνιά – Πόρτες – Μύλοι – Γήπεδο.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στον αγώνα μπορούν δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τερματίσει έναν τουλάχιστον αγώνα βουνού με βαθμολογική αξία πάνω από 20 βαθμούς, τα τρία τελευταία ημερολογιακά έτη (το τρέχον & τα δύο προηγούμενα). Η βαθμολογία ενός αγώνα προκύπτει από το άθροισμα του μήκους και της υψομετρικής διαφοράς της διαδρομής ενός αγώνα (πχ αγώνας 25Κ και +1000μ ανάβασης, δίνει 25+10,00=35,0 βαθμούς). Ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών για το 2013, ορίζεται στους 300 (τριακόσιους). Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο της υγείας του, ωστόσο η διοργάνωση επιφυλάσσεται να απορρίψει αιτήσεις αθλητών που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αποκρύπτουν. Δεν δικαιούνται συμμετοχής αθλητές που στο παρελθόν υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Ο νικητής και η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, δικαιούνται την δωρεάν συμμετοχή τους στην παρούσα, τιμής ένεκεν.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη. Θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου, ενώ η πληρωμή του τιμήματος συμμετοχής θα γίνεται με χρέωση πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση http://www.olympus-marathon.com. Ο έλεχγος κάθε αίτησης συμμετοχής θα πραγματοποιείται το αργότερο εντός τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της, διάστημα που θα χρειαστεί για την εμφάνιση του ονόματος του αιτούντος στον πίνακα των συμμετεχόντων. Ψευδελις αιτήσεις αναφορικά με το κριτήριο συμμετοχής ή αιτήσεις που δε θα δηλώνουν αγώνα βουνού ως κριτήριο θα απορριφθούν και το ποσό συμμετοχής δεν θα επιστραφεί.
Η παραλαβή των αριθμών αγώνα θα γίνεται την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 7/12) και τις ώρες 19:00-21:00 από το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την ημέρα του αγώνα (Κυριακή 8/12) και ώρες 08:00-09:30, στο χώρο της εκκίνησης, στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου. Για την παραλαβή αριθμών απαιτείται η επίδειξη κάποιου επίσημου δελτίου που να πιστοποιεί την ταυτότητα του/της αθλητή/τριας.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20€ ευρώ και ο κάθε αθλητής δικαιούται: τροφοδοσία σε ένα σταθμό, αριθμό αγώνα, μετάλλιο (όσοι τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου των 5 ωρών), ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ασφάλιση για την περίπτωση ατυχήματος, γεύμα στο τέλος του αγώνα, υποστήριξη πρώτων βοηθειών. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής μέχρι την 8η Νοεμβρίου επιστρέφεται το ποσό των 15€ (δεκαπέντε). Από την 9η Νοεμβρίου και μετά το ποσό συμμετοχής δεν επιστρέφεται. Δεν γίνεται δεκτή αντικατάσταση θέσης από άλλον αθλητή.
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε ένα σημείο, περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (gel που θα δίνεται ανοιγμένο και θα καταναλώνεται επί τόπου, ηλεκτρολύτη με υδατάνθρακα, ενεργειακή μπάρα, σνακς). Επιπλέον, προσφέρεται κοτόσουπα, φρούτο και γλυκό στον τερματισμό για όλους τους αθλητές.
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ
Το χρονικό όριο του αγώνα καθορίζεται στις 5 (πέντε) ώρες, με ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού στο μοναδικό Σταθμό του αγώνα (Μοναστήρι) τις 2:30 ώρες για την αριστερόστροφη διαδρομή (Γκόλνα) και τις 2:45 ώρες για την δεξιόστροφη (Πόρτες). Το όριο είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικίες. Όσοι αθλητές περάσουν εκπρόθεσμα από το σημείο αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους του Σταθμού και να συνεχίσουν πεζοί προς τον τερματισμό. Μόνο εφόσον ο υπεύθυνος γιατρός του σταθμού αποφανθεί ότι ό αθλητής δεν είναι σε θέση να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις, τότε αυτός που αποκλείεται ή εγκαταλείπει, δικαιούται οδικής μεταφοράς με μέσο και ευθύνη της διοργάνωσης.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο μπουφάν, αιμοστατικό, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα καθώς και αξεσουάρ ένδυσης όπως γάντια και σκούφος, συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής. Για αυτό το λόγο σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυση τους. Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς.
ΕΠΑΘΛΑ
Θα δοθούν αναμνηστικά έπαθλα α) στους τρεις πρώτους άνδρες νικητές, β) στις τρεις πρώτες γυναίκες νικήτριες του αγώνα, γ) στους τρεις πρώτους νικητές των κατηγοριών Μ40, Μ50, Μ60 & W40, W50. Στην περίπτωση που μια κατηγορία έχει λιγότερους από έξι συμμετέχοντες, θα βραβευτεί μόνο ο πρώτος/η της κατηγορίας. Ο νικητής και η νικήτρια του αγώνα δικαιούνται τιμής ένεκεν τη συμμετοχή τους στον Olympus Marathon 2014, όπως και στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα του 2014. Αναμνηστικό μετάλλιο θα πάρουν όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η διοργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία εθελοντών που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης, όπως και ομάδας διάσωσης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πάνω στη διαδρομή. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του στο μονοπάτι και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές, που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Συστήνεται στους αθλητές να μην χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (γουόκμαν, MP3, κλπ), ώστε να μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώσεις συναθλητών, κάλεσμα σε βοήθεια).
ΠΟΙΝΕΣ
Αθλητές που δεν θα έχουν περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται και για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) μέσα στον αγώνα, όπως επίσης και για τη χρήση μπατόν.
ΜΑΤΑΙΩΣΗ-ΑΝΑΒΟΛΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
Σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα αναβολής ή και ματαίωσης του αγώνα. Έκτακτος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από πιθανότητες πτώσης βράχων στο τμήμα Δαμασκηνιά-Καστάνα, εφόσον υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις τις παραμονές του αγώνα. Στην αυτή περίπτωση, θα τροποποιηθεί σημαντικά η διαδρομή, με την ολική αφαίρεση του τμήματος Μύλοι-Καστάνα και τη μεταφορά της διαδρομής μέσω Γκόλνας. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν πρόκειται να επιστραφεί μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που καταβλήθηκε από τους συμμετέχοντες.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Η εκκίνηση του 8ου «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2013, από το χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιτοχώρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
• Σάββατο 7/12: 19:00-21:00, Εγγραφές (Ναυτικό Μουσείο)
• Κυριακή 8/12: 08:00-09:30, Εγγραφές (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 8/12: 10:00, Εκκίνηση (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 8/12: 15:00, Κλείσιμο Αγώνα (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 8/12: 15:15, Απονομές νικητών (Στάδιο Λιτοχώρου)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Olympus Marathon στη διεύθυνση http://www.olympus-marathon.com/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο e-mail: enipeas@olympus-marathon.com
Από την Οργανωτική Επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα


http://www.dionolympos.gr/