Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Δήλωση Πούτιν με νόημα/ ¨Εγκατέλειψε τη Δαμασκό η ομάδα των επιθεωρητών για τα χημικά όπλα

Η ομάδα των διεθνών ειδικών για τα χημικά όπλα, που είχε επιφορτισθεί με τις έρευνες για την εγκυρότητα των κατηγοριών για χρήση χημικών όπλων σε επίθεση στη Συρία, έφθασε σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο της
Βηρυττού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, η ομάδα που επέβαινε σε έξι οχήματα με τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών είχε διασχίσει τα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, έχοντας ολοκληρώσει την τετραήμερη έρευνά τους στο σημείο της επίθεσης σε προάστιο της Δαμασκού.

Εξάλλου, ανώτατος Σύρος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Συρία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία, όμως οποιαδήποτε επιχείρηση θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν θα περιελάμβανε χερσαίες δυνάμεις.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξιφούλκησε στη διάρκεια συνέντευξής της, που δημοσιεύεται σήμερα, κατά της Ρωσίας και της Κίνας αναφορικά με τη στάση που τηρούν στη συριακή κρίση, προσάπτοντάς τους ότι αποδυναμώνουν την εξουσία του ΟΗΕ.

Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο 'Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ.

Εξάλλου,  σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Parisien-Aujourd'hui en France, οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας και επίσης δεν εμπιστεύονται το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη διεξαγωγή της.