Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

«Χάλκινος» ο Ηλίας Ηλιάδης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο

Τρίτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, τρίτος στην πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη, τρίτος και απόψε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Ηλία Ηλιάδη, ο οποίος με απολογισμό πέντε νίκες σε έξι αγώνες, έφτασε στην
κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο που φιλοξενείται για 5η ημέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2004 και «χάλκινος» πέρυσι στο Λονδίνο, στον τελικό των ρεπεσάζ επικράτησε με Ippon (0:39 πριν το τέλος του πενταλέπτου) του Σουηδού Γιοακίμ Ντβάρμπι και βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Αυτό είναι το πέμπτο συνολικά μετάλλιο για τον Ηλία Ηλιάδη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού το 2010 αλλά και το 2011 ήταν «χρυσός», ενώ το 2005 και το 2007 ήταν «ασημένιος».
 
Ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, στα προκριματικά σημείωσε τέσσερις νίκες επί των Ραντλ (Σλοβακία), Έλμοντ (Ολλανδία), Μαμέντοφ (Κιργιζστάν) και Μπάουζα (Λιθουανία). Στον ημιτελικό και στη διαδικασία του Golden Score, ο Ηλιάδης γνώρισε την ήττα με Yuko από τον Κουβανό Άσλεϊ Γκονζάλες (Νο-2 στην παγκόσμια κατάταξη), με αποτέλεσμα να βρεθεί στον τελικό της «δεύτερης ευκαιρίας». Επέστρεψε στις νίκες απέναντι στον Ντβάρμπι και για τρίτο σερί παγκόσμιο πρωτάθλημα βρέθηκε στο βάθρο των νικητών, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους τζουντόκα του κόσμου στην κατηγορία των -90 κιλών.