Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη καθυστέρηση διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... πολιτικό γραφείο Άννας Μάνης Παπαδημητρίου
ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η βουλευτής με ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, έθιξε το καίριο ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις, ζητώντας παράλληλα την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη Στουρνάρα
 Αθήνα, 2-07-2013

Θέμα : «Καθυστέρηση διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις».
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που προκλήθηκε από την κατάρρευση αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, πλήττοντας και την ελληνική οικονομία. Η οικονομική κρίση άγγιξε σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς η παρατεταμένη ύφεση από την πτώση της καταναλωτικής κίνησης έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες μειώσεις στα εισοδήματα των συμπολιτών μας.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών που φέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, προέβη τον περασμένο Μάρτιο στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ. Με τη αρ. πρωτ. Δ14Α 1049953 ΕΞ 20.3.2013 εγκύκλιό του και την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1067/3.4.2013 (ΦΕΚ 775 Β’/3.4.2013) απλουστεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ διευκρινήσεις για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων δόθηκαν και με την ΠΟΛ. 1082/19.4.2013.
Εντούτοις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί μόλις σε 1.562 δικαιούχους από τις 10.533 αρχικές αιτήσεις (απ’ αυτές σε 2.713 υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση του οφειλόμενου ΦΠΑ), με συνέπεια να στερείται τη συγκεκριμένη στιγμή η αγορά από 1,23 δισ. ευρώ.
     
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1.     Πού οφείλεται η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις;
2.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής του;



Η Ερωτώσα Βουλευτής
Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Βουλευτής Πιερίας
Νέας Δημοκρατίας