Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ Ένα νέο βιβλίο για την εκατονταετηρίδα (1913-2013) από την κατάκτηση των κορυφών

«1913-2013. Το 2013 είναι μια ιστορική χρονιά για τον Όλυμπο, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που ο Έλληνας κυνηγός και οδηγός βουνού Χρήστος Κάκαλος με τους φιλέλληνες
Ελβετούς Frederic Boissonas και DanielBaud-Bovy, στις 2 Αυγούστου 1913 κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα (ή Πάνθεον) υψόμετρο 2918 μ. 

Η επέτειος των 100 χρόνων δίνει την αφορμή για πολλές αναδρομές στο παρελθόν του μυθικού βουνού με νοσταλγική διάθεση και για ανίχνευση του μέλλοντος μέσα από νέες προσεγγίσεις». Με αυτά τα λόγια προλογίζει το τελευταίο του βιβλίο ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς.

Σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως η σημερινή που διανύουμε, ο Όλυμπος προσφέρει την ευκαιρία να ανανεώσουμε απόψεις και ιδεολογίες και κυρίως να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και αρχές. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, το μυθικό βουνό, ο Παρθενώνας της ελληνικής φύσης, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, έχει ιστορικά αποτελέσει το πνευματικό και φυσικό σπίτι πολλών ανθρώπων.

Από την εκδοτική σειρά ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, που επιμελείται ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς, κυκλοφόρησε και διατίθεται ο πέμπτος τόμος του 2013 με τίτλο «ΟΛΥΜΠΟΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ». Μέσα στις 240 σελίδες του βιβλίου, με τα 34 άρθρα, αποκαλύπτεται με γοητευτική και συχνά ευχάριστη διάθεση η απρόσμενη σύνθεση όψεων και εικόνων του Ολύμπου στα 100 αυτά χρόνια.

Πολιτισμός και άνθρωποι ή εύκολο κέρδος στο βωμό μιας πρόσκαιρης και πλασματικής ευημερίας; Η απάντηση του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά με το νέο του βιβλίο είναι ότι «αντί να φέρουμε τον Όλυμπο στα μέτρα μας, ας σηκωθούμε στο δικό του ανάστημα απ’ όλες τις απόψεις…».