«1913-2013. Το 2013 είναι μια ιστορική χρονιά για τον Όλυμπο, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που ο Έλληνας κυνηγός και οδηγός βουνού Χρήστος Κάκαλος με τους φιλέλληνες
Ελβετούς Frederic Boissonas και DanielBaud-Bovy, στις 2 Αυγούστου 1913 κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα (ή Πάνθεον) υψόμετρο 2918 μ.
Ελβετούς Frederic Boissonas και DanielBaud-Bovy, στις 2 Αυγούστου 1913 κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα (ή Πάνθεον) υψόμετρο 2918 μ.
Σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως η σημερινή που διανύουμε, ο Όλυμπος προσφέρει την ευκαιρία να ανανεώσουμε απόψεις και ιδεολογίες και κυρίως να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και αρχές. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, το μυθικό βουνό, ο Παρθενώνας της ελληνικής φύσης, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, έχει ιστορικά αποτελέσει το πνευματικό και φυσικό σπίτι πολλών ανθρώπων.
Από την εκδοτική σειρά ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, που επιμελείται ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς, κυκλοφόρησε και διατίθεται ο πέμπτος τόμος του 2013 με τίτλο «ΟΛΥΜΠΟΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ». Μέσα στις 240 σελίδες του βιβλίου, με τα 34 άρθρα, αποκαλύπτεται με γοητευτική και συχνά ευχάριστη διάθεση η απρόσμενη σύνθεση όψεων και εικόνων του Ολύμπου στα 100 αυτά χρόνια.
Πολιτισμός και άνθρωποι ή εύκολο κέρδος στο βωμό μιας πρόσκαιρης και πλασματικής ευημερίας; Η απάντηση του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά με το νέο του βιβλίο είναι ότι «αντί να φέρουμε τον Όλυμπο στα μέτρα μας, ας σηκωθούμε στο δικό του ανάστημα απ’ όλες τις απόψεις…».