Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Εθελοντικό καθαρισμό ακτών στη Γρίτσα πραγματοποίησαν μαθήτριες και μαθητές της έκτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΥΠΟ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στη δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου με επικεφαλής την πρόεδρο Γαρυφαλλιά Ζησκάτα. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της δημοτικής
κοινότητας ήρθαν σε συνεννόηση με τον διευθυντή του 2ου δημοτικού Νίκο Παπαθανασίου και στη συνέχεια με εκπαιδευτικούς του σχολείου προκειμένου, εφόσον συμφωνούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, να οργανωθεί μια τέτοια προσπάθεια που θα έχει ιδιαίτερο παιδαγωγικό χαρακτήρα για τον μαθητόκοσμο.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί μίλησαν σε μαθήτριες και μαθητές τους, τους ενημέρωσαν για τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας δράσης για το περιβάλλον, για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της φύσης αλλά και για παρακίνηση και άλλων πολιτών, μεγάλων και μικρών, να αγαπούν έμπρακτα τον τόπο στηρίζοντας παράλληλα και το τουριστικό προϊόν που αποτελεί πηγή ζωής και ανάπτυξης της περιοχής.

ΤΟ 1ο ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Τελικά, αποφασίστηκε να συμμετέχουν στον εθελοντικό καθαρισμό το 1ο και 2οτμήμα της έκτης τάξης του σχολείου, με τα παιδιά να δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην περισυλλογή μικροσκουπιδιών στην ακτή της Γρίτσας. Μάλιστα, μετά το πέρας της δράσης, ορισμένες μαθήτριες αλλά και κάποιοι από τους μαθητές ζήτησαν από τις δασκάλες που τα συνόδευαν, Κωνσταντινιά Μακρή – Παπαθανασίου και Ελένη Γκοτσίδου, να έρθουν και κάποια άλλη μέρα ώστε να περισυλλέξουν μικροσκουπίδια και από άλλες ακτές της περιοχής.

Κοντά στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά βρέθηκαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη όλους όσοι είχαν αυτή την πρωτοβουλία, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας ΛιτοχώρουΓαρυφαλλιά Ζησκάτα καθώς και τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Άρης Στάχταρης και Παναγιώτα Σκρέττα.

Η περισυλλογή έγινε με μεγάλη προσοχή για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των αιρετών που συμμετείχαν στη δράση αυτή. Σε όλους όσοι συμμετείχαν στο μάζεμα των μικροσκουπιδιών δόθηκαν γάντια καθώς και οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό πρόβλημα ή ατύχημα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί είχαν δώσει σαφείς οδηγίες στα παιδιά να μην πλησιάζουν τη θάλασσα, για …ευνόητους λόγους.

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Τα σκουπίδια τοποθετήθηκαν σε μεγάλες σακούλες και στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας να τα παραλάβουν και να τα εναποθέσουν στον εγκεκριμένο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Όταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζήτησαν με τις μαθήτριες και τους μαθητές για το περιεχόμενο της εθελοντικής αυτής δράσης και τους ζήτησαν να καταθέσουν τις εμπειρίες τους.

Υπενθύμισαν, πάντως, στα παιδιά ότι η συμμετοχή τους σε εθελοντικό καθαρισμό ακτών δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του δήμου για την καθαριότητα της περιοχής, απλά εξήγησαν ότι η εθελοντική δράση γίνεται αφενός μεν για ευαισθητοποίηση και μεγαλύτερη αγάπη προς το περιβάλλον, αφετέρου δε για να αποτελέσει η στάση τους ένα ζωντανό παράδειγμα και για άλλους συμπολίτες αλλά και για τουρίστες.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι τουρίστες, που εκείνη την ώρα έκαναν μπάνιο ή ηλιοθεραπεία, σχολίαζαν με θετικό τρόπο τις μαθήτριες και τους μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια που περισυνέλεγαν τα απορρίμματα. Επίσης, σε όλους τους συμμετέχοντες, μετά το πέρας της δράσης, παραχωρήθηκε από το ξενοδοχείο «Δίον Παλλάς» ένας υπαίθριος αλλά σκεπαστός χώρος με καρέκλες για ανάπαυση ενώ δόθηκε και από ένα αναψυκτικό.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών θα συνεχιστούν από τη σχολική κοινότητα του Λιτοχώρου, με τη συμπαράσταση αιρετών.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΖΗΣΚΑΤΑ.

Τέλος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου,Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, «η πρωτοβουλία για καθαρισμό ακτών μας συνδυάστηκε με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Γι αυτό και οργανώθηκε αυτή η προσπάθεια, ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, μέσα από μια τέτοια δράση να καλλιεργήσουμε πνεύμα αγάπης και σεβασμού προς το περιβάλλον, πάντοτε βέβαια σε εθελοντική βάση.

Θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του σχολείου, τους δασκάλους και τους μαθητές για την εθελοντική τους ανταπόκριση, όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή δήμαρχο αλλά και τους συναδέλφους της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου για τη συμμετοχή τους στη δράση αυτή».