Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Θεατρική Παράσταση " Ρινόκερος " του Ευγένιου Ιονέσκο

Μας το έστειλε η  Θεατρική ομάδα "Άγιος Παντελεήμων"..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
Η Θεατρική Ομάδα Νέων "Άγιος Παντελεήμων" θα παρουσιάζει το έργο του Ιονέσκο "Ρινόκερος" σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικόλτσιου, στις 24,25 Μαΐου στο αμφιθέατρο του
Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Βότση Καλαμαριάς και στις 31 Μαΐου 1,2 Ιουνίου  στο Θέατρο της "Εκκλησιαστικής Εστίας" της Μητρόπολης Καλαμαριάς (Οδός Καραμαούνας 29, Νέα Κρήνη- κοντά στην Πλατεία Σκρά). Η παράσταση στηρίζεται στη Μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ. Η ώρα έναρξης της παράστασης είναι 21:00 και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

            Η Θεατρική Ομάδα Νέων "Άγιος Παντελεήμων"  δημιουργήθηκε το 2006 από νέους και φοιτητές της Ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, Καλαμαριάς. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από έξι έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων όπως ο Αλέκος Σακελάριος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, ο Ιάκωβος Καμπανέλης και ο Μολιέρος . Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους σε θέατρα της Καλαμαριάς, στο Βαφοπούλειο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας:
τη σελίδα της στο Facebook:
Στα τηλ: 6944175826 ή 2310 431010 Πατήρ Νικόλαος Νικόλτσιος (Υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
          «Ρινόκεροι στην πόλη μας; Μα που ακούστηκε; »αναρωτήθηκαν οι κάτοικοι της μικρής επαρχιακής πόλης ένα ήσυχο Κυριακάτικο πρωινό . Κι όμως είναι αλήθεια, οι ρινόκεροι μπήκαν στην ζωή τους .Οι  άνθρωποι άρχισαν να μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους, χάνοντας την ανθρωπιά τους...  Ποιος θα απαρνηθεί το πρόσωπο του για να τους ακολουθήσει …

Λίγα λόγια για το έργο.

Όπως γράφει ο ίδιος ο Ιονέσκο για την αφορμή για τον «ρινόκερο» στάθηκε ένα γεγονός του συγγραφέα Ντενί ντε Ρουζμόν .
 «Όταν βρισκόταν το 1938 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας τη μέρα μιας ναζιστικής διαδήλωσης του Χίτλερ, όπου προοδευτικά το πλήθος καταλαμβάνονταν από ένα είδος υστερίας, επευφημώντας σαν τρελοί τον απαίσιο εκείνο άνθρωπο καθώς πλησίαζε….. Ό Ντενί ντε Ρουζμόν ένιωσε μέσα του αυτή η λύσσα να τείνει να τον κατακτήσει και τον ίδιο. Ήταν έτοιμος να υποκύψει σ’ αυτή τη μαγεία, όταν ξάφνου κάτι ανέβηκε από τα κατάβαθα του είναι του και αντιστάθηκε στην μαζική θύελλα. Ό Ρουζμόν μας λέει πως ένιωθε άσχημα, φρικτά μόνος, μέσα στο πλήθος, ταυτόχρονα αντιστεκόταν και δίσταζε…..»

«Ο ρινόκερος είναι αναμφισβήτητα αντιναζιστικό έργο, προπαντός όμως είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε όλες τις μαζικές υστερίες κι επιδημίες , που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, μα που δεν παύουν να είναι σοβαρές κοινωνικές ασθένειες, των οποίο οι ιδεολογίες δεν αποτελούν παρά το ‘’άλλοθι’’. Αν διαπιστώσουμε πως η ιστορία παραλογίζεται, πώς τα ψεύδη της κάθε προπαγάνδας υπάρχουν για να καλύπτουν τις αντιφάσεις ανάμεσα στα γεγονότα και τις ιδεολογίες που υποστηρίζουν, αν καταφέρουμε να ρίξουμε ένα ξεκάθαρο βλέμμα στην επικαιρότητα, αυτό είναι αρκετό για να μας εμποδίσει να υποκύψουμε στην παράλογη ‘’λογική’’ που μας σερβίρουν και να γλιτώσουμε απ΄ όλους τους ιλίγγους……..»

Ευγένιος Ιονέσκος