Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πέφτουν βροχή οι κατασχέσεις στην Ξάνθη – Δεσμεύσεις περιουσιών για 5.000 ευρώ!...

Ατόνησαν οι διακανονισμοί το τελευταίο 3μήνο. Περιμένουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οι οφειλέτες.
Κρούει τον κώδωνα η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης για κατασχέσεις περιουσιών και μισθών.

«Υπάρχει ιδιαίτερα

μεγάλος αριθμός κατασχέσεων αυτή την στιγμή στην Ξάνθη, ωστόσο είναι γεγονός πως ο αριθμός αυτών των κατασχέσεων που μπορούν να γίνουν αλλά δεν γίνονται είναι πολύ μεγαλύτερος» εξηγεί η προϊσταμένη του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κα. Ελένη Τσαουσέλη, με τις κατασχέσεις να πέφτουν βροχή τον τελευταίο χρόνο μετά και τη μείωση του ορίου της οφειλής από 10.000 σε 5.000 ευρώ για την άσκηση ποινικής δίωξης από πλευράς των οικονομικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια το τελευταίο 3μηνο οι οφειλέτες έχουν εγκλωβιστεί αναμένοντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών τους προς την Εφορία, ρυθμίσεις που έχουν μεν εξαγγελθεί, αλλά δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν τον Ιούλιο ενώ παράλληλα είναι ασαφές ακόμη το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτών των διακανονισμών.

Από τον Μάρτιο του 2011, ασκούνται ποινικές διώξεις σε οφειλέτες τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος εφόσον κάποιος δεν προχωρήσει σε έγκαιρο διακανονισμό των χρεών του να δεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία, ο μισθός του, η σύνταξή του ή ενοίκια τα οποία ενδεχομένως λαμβάνει ο ίδιος.

«Η κατάσχεση έχει την έννοια της δέσμευσης. Δεν μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει το ακίνητό του μέχρι να γίνει η εξόφληση της οφειλής. Δεν είναι μόνο η κατάσχεση ακινήτων που εφαρμόζεται αλλά και κατάσχεση σε ενοίκια, σε μισθούς η συντάξεις (με τον όρο ότι ο μισθωτός παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ), και όταν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς ρύθμιση προχωράμε και στην κατάσχεση των ποσών αυτών» επισημαίνει η κα Τσαουσέλη.

«Το ότι αυξάνονται διαρκώς οι οφειλέτες αυτό είναι καθαρά θέμα κρίσης. Ο φόρος που έμεινε απλήρωτος είναι των δύο τελευταίων οικονομικών ετών, δηλαδή της περιόδου της κρίσης» τονίζει η κα Τσαουσέλη, εξηγώντας ωστόσο πως «το θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί με τις υποσχέσεις περί νέας ευνοϊκής ρύθμισης. Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την καινούργια ρύθμιση, αλλά να έρθει στην εφορία για να τακτοποιήσει τις οφειλές του, μπαίνοντας σε κάποια από τις ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων».