Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι ξεχασμένοι Ελληνοκύπριοι Απόδημοι καταθέτες

Μας το έστειλε η cristina..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Οι ξεχασμένοι Ελληνοκύπριοι Απόδημοι καταθέτες
Φανούλα Αργυρού (Agora Dialogue external link)
Ανοικτή επιστολή προς Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου,
κ.κ. Χρυσόστομο
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Λευκωσία
Κύπρος. Λονδίνο
5.4.2013
Μακαριώτατε,
Οι ξεχασμένοι Ελληνοκύπριοι Απόδημοι καταθέτες
Βλέπουμε και διαβάζουμε τις έντονες προσπάθειες σας να πείσετε τους Ρώσους επιχειρηματίες να μην φύγουν από την Κύπρο και τους υπόσχεστε ως «δεύτερος τους πρεσβευτής στην Κύπρο» ότι θα προσπαθήσετε και προσωπικά «να μην απολεσθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά να υπάρξει αποζημίωση μέσω της αξιοποίησης του κυπριακού υποθαλάσσιου πλούτου». Και όπως δημοσιεύθηκε, υποσχεθήκατε να αγωνιστείτε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηρίσατε ως απαράδεκτο το «κούρεμα καταθέσεων» και ότι αυτό «ισοδυναμεί με σκέτη κλοπή».
Αντιλαμβάνομαι τους στόχους της προσπάθειάς σας όμως παραβλέπεται εδώ μια άλλη πτυχή της όλης τραγωδίας και της κλοπής των καταθέσεων. Εκτός των Ρώσων καταθετών στις δύο τράπεζες της Κύπρου ξεχνιέται και παραγνωρίζεται εδώ, και από εσάς, ότι χιλιάδες καταθέτες -ίσως να μην φθάνουν τα ποσά των Ρώσων- όμως είναι σεβαστά ποσά καταθέσεων, μάλιστα με κανένα ισχυρισμό για «ξέπλυμα» αλλά βγαλμένα με ιδρώτα και βάσανο, ανήκουν στους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες μας του εξωτερικού. Σε ανθρώπους που δούλεψαν και μόχθησαν στη ξενιτιά από τα μικρά τους χρόνια για να μαζέψουν το μόχθο και τον ιδρώτα τους και να τον εμβάσουν στις τράπεζες της πατρίδας τους. Αυτοί οι κόποι κλάπηκαν από τους λογαριασμούς των και δεν ακούμε κανένα να αναφέρετε στις χιλιάδες αυτές των θυμάτων, αποδήμων αδελφών μας.
Υπενθυμίζω ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν οι καταθέσεις των αποδήμων αδελφών Ελληνοκυπρίων που στήριξαν πρώτοι την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο (και άλλων τραπεζών Βρετανίας) όπως έγινε και με τους απανταχού Ελληνοκύπριους στα ξένα, είτε ήταν Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, Νότιος Αφρική και Μέση Ανατολή.
Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν για καταθέτες Ελληνοκύπριους, αν μη τι άλλο εκείνους που είχαν τα λεφτά τους στα παραρτήματα της Λαικής στην Βρετανία, ήταν ο Βρετανός Υπ. Οικονομικών Τζιώρτζ ΄Οσπορν και κάποιοι Βρετανοί βουλευτές που έθεσαν επιτακτικά το θέμα. Με αποτέλεσμα ο υπουργός να στείλει ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου στην Κύπρο και να διαπραγματευτεί επιτυχώς την εξαίρεση των καταθέσεων 15,000 λογαριασμών ύψους £270 εκ από το κούρεμα και να μεταφερθούν τα λεφτά αυτά στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου και έτσι να γλυτώσουν έστω και αυτά τα λεφτά των συμπατριωτών μας.
Αναμένω να μιλήσετε τόσο εσείς όσο και η κυβέρνηση και υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Κύπρου για τα θύματα αυτά, και ότι θα προσπαθήσετε και προσωπικά να μην απολεσθεί ούτε ένα ευρώ και από τους δικούς των λογαριασμούς, αλλά να υπάρξει και γι΄αυτούς αποζημίωση μέσω της αξιοποίησης του κυπριακού υποθαλάσσιου πλούτου, και γενικά για όλους όσους επιβλήθηκε η μεγάλη αυτή κλοπή της περιουσίας τους, που είχαν εμπιστευθεί στις δύο τράπεζες της πατρίδας τους. Τόσο των ξενιτεμένων αδελφών μας όσο και των ντόπιων αδελφών μας και των κόπων και μόχθων τους.
Ούτε ένα ευρώ πρώτα από τους λογαριασμούς των δικών μας ανθρώπων, Μακαριώτατε, γιατί η «φιλανθρωπία» ξεκινά από το σπίτι μας…
Ευχαριστώ που με ακούσατε,
Με βαθιά εκτίμηση,
Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο