Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

3η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών: την Κυριακή… καθαρίζουμε το Δέλτα Αξιού!

Μας το έστειλε η Λία Παπαδράγκα..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
 Την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος για φέτος εθελοντικός καθαρισμός, στο πλαίσιο της 3ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα. H εκδήλωση είναι ενταγμένη στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών Lets do it Greece.
Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε την παραποτάμια περιοχή από το ύψος των Κουφαλίων έως
και τη Γέφυρα του Προχώματος, ενώ μία ακόμη ομάδα κατοίκων του Προχώματος θα «επιχειρήσει» στο εγκαταλειμμένο Πάρκο του Προχώματος στην ανατολική όχθη του Αξιού.
Το ποτάμι είναι πολύ όμορφο στο σημείο αυτό και, καθώς θα βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, η βλάστηση θα είναι στην καλύτερή της στιγμή. Μικρά μονοπάτια οδηγούν ως τις όχθες του ποταμού όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη ροή του ποταμού, κάτω από τα πλατάνια, άγριες ιτιές και τις λεύκες. Στις φυλλωσιές των δέντρων ή στις όχθες του ποταμού είναι πολύ πιθανό να δούμε διάφορα είδη ερωδιών (νυχτοκόρακες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες), αλλά και κορμοράνους και λαγγόνες.
Στις όχθες συγκεντρώνονται όμως και πολλά σκουπίδια, που είτε τα πετάνε περαστικοί και ψαράδες, είτε τα κατεβάζει το ποτάμι από βορειότερα. Στόχος είναι την Κυριακή να σχηματίσουμε μια «δυνατή» ομάδα και να αλλάξουμε την όψη του ποταμού!
Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί!
Ο καθαρισμός της Κυριακής διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, το Δήμο Χαλκηδόνος και τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Όμιλο Κουφαλίων.
Συμμετοχή έχουν δηλώσει η Περιβαλλοντική Ομάδα Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Σύλλογος Δρομέων Πεζοπόρων Κουφαλίων, η Πολιτιστική Γέφυρα, η Δράση για την Άγρια Ζωή, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καθώς και η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης.

Δωρεάν μεταφορά
Για όσους ενδιαφέρονται για δωρεάν Από Κουφάλια: με λεωφορείο του Δήμου Χαλκηδόνος, 9:45 μπροστά στο Δημαρχείο.
Από Θεσσαλονίκη: με λεωφορείο του ΟΑΣΘ, 9:30 μπροστά από τα Δικαστήρια. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο 2310794811.
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη πρόσβασης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.axiosdelta.gr


Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).