Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

27.000 ευρώ σε πρόστιμα διέγραψε χθες το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης

  Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,  δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, 


επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή το Δήμο Κατερίνης
    Σε μια ακόμα συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου  διέγραψε πρόστιμα σε βάρος καταστηματαρχών, οι οποίοι είχαν καταλάβει
κοινόχρηστο χώρο με τραπεζοκαθίσματα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.


Στην ουσία το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να Εγκρίνει το Πρακτικό της Επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του Δήμου Κατερίνης. Στο οποίο πρακτικό όμως δεν υπάρχει αναλυτική αιτιολογία, καθόλου μάλιστα, για τους λόγους διαγραφής των προστίμων ενώ ο εισηγητής μετά από ερώτησή μας ανέφερε προφορικά ως αιτιολογία ότι τους διέγραψαν τα πρόστιμα γιατί πλήρωσαν το τέλος.Σε μια συνεδρίαση που έγινε μεγάλη συζήτηση για τις εξέδρες - πατάρια των καταστημάτων του πεζόδρομου, όταν σε εφαρμογή του κανονισμού η δημοτική αστυνομία εκτελώντας την υπηρεσία της επιβάλλει τέλος και πρόστιμο για όσους παρανομούν, έρχεται μετά η δημοτική αρχή και όσοι την υποστηρίζουν και διαγράφουν κατά κανόνα αυτά τα πρόστιμα χωρίς να υπάρχει ειδική αιτιολογία. 
Αν δηλαδή τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μη νομίμως, αν υπάρχει λάθος επιμέτρηση, λάθος στο όνομα του υπόχρεου, ή διαγραφή πρώτης φοράς ή για κάποιο άλλο λόγο ο οποίος πρέπει να αναφέρεται στο πρακτικό για να μπορει το δημοτικό συμβούλιο να κρίνει και να αποφασίζει. 
Αντί αυτών ήρθαν προχθές διαγραφές 27.000 ευρώ από 7 καταστηματάρχες, των οποίων όλων διέγραψαν τα πρόστιμα, διαγραφή που σε κάποιους μπορεί να ήταν δικαιολογημένη σε κάποιους όμως όχι.

Θυμίζοντας την ποινή του κ. Ψωμιάδη για τη μείωση προστίμου από τις 85000 ευρώ στις 5.000 ευρώ καταδίκη που οδήγησε στην παύση του, νομίζουμε ότι τόσο η επιβλέπουσα και ελέγκτρια αρχή του Δήμου όσο και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή σε άλλη περίπτωση ας παύσει η επιβολή προστίμων για να μην έχουμε τους κακούς που τα επιβάλλουν και τους καλούς που τα διαγράφουν.

Αλήθεια με τι καρδιά θα πάνε οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας να ελέγξουν παραβάτες; Ή θα τους λένε εμείς είμαστε κακοί και τα βάζουμε τα πρόστιμα κάντε μια ένσταση για να τα διαγράψει η καλή μας δημοτική αρχή;
Όσο για το ύψος των προστίμων θα κλείνανε πολλές τρύπες σε ένα δήμο που οικονομικά φυτοζωεί.
Καταψηφίζοντας την διαγραφή θέσαμε αυτά τα ζητήματα τα οποία κοινοποιούμε και στην κοινωνία. 
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,  δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, 
επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή το Δήμο Κατερίνης