Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ (22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013) – Β’ ΜΕΡΟΣ

• Διέλευση αγωγού αερίου από τον Πλαταμώνα – Εξελίξεις

• Διαγραφή υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους

• Απόφαση για αποδοχή παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού

Ένα άλλο ζήτημα που θέσαμε προ ημερησίας ήταν το εξής:

• Αγωγός αερίου – Αντισταθμιστικά(;) – Προσφυγή συνδημοτών μας στο Σ.Τ.Ε.: Έχουμε από καιρό αναφέρει τις αντιδράσεις κατοίκων του Πλαταμώνασχετικά με την διέλευση του αγωγού αερίου από τα κτήματά τους. Ως
Δ.Σ. έχουμε πάρει μάλιστα σχετική απόφαση στήριξης του αιτήματός τους για μετατόπιση του αγωγού.

Προσφάτως στο δημοτικό μέγαρο – χωρίς να ενημερωθεί το Δ.Σ. – υπήρξε συνάντηση των βουλευτών Πιερίας με εκπροσώπους της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. και της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, παρουσία του δημάρχου, δημ. συμβούλων της πλειοψηφίας και ελάχιστων κατοίκων της περιοχής. Ζητήσαμε να μάθουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν το απορριμματοφόρο που υποσχέθηκε η εταιρεία σε συνδυασμό με δωρεάν επισκευές στο γήπεδο Πλαταμώνα, έχουν το νόημα «αντισταθμιστικών» και βέβαια αν οι «παροχές» αυτές θα ισχύσουν σε περίπτωση που το Σ.Τ.Ε. δικαιώσει τους συνδημότες μας στην προσφυγή τους. Απαντήθηκε πως η συνάντηση δεν ήταν πρωτοβουλία της δημ. αρχής και πως δεν έγινε κανένα «παζάρι», αφού η εταιρεία κάνει συχνά τέτοιες δωρεές σε όποια μέρη περνά ο αγωγός. Όσο για την προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. δηλώθηκε πως είναι δικαίωμα οποιουδήποτε έχει πρόβλημα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό κάτοικοι του Πλαταμώνα που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι ενδιαφέρθηκε για τα συμφέροντα της εταιρείας κι όχι των δημοτών! Ο χρόνος θα δείξει!



Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα περισσότερα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Ορισμένα που ξεχώρισαν ήταν:

- Διαγραφή υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους: Ήρθε προς ψήφισιν – σωστά και νομότυπα από την Οικονομική Υπηρεσία – θέμα διαγραφής υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους λόγω παρέλευσης 5ετίας. Κι ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις του σχετικού καταλόγου σωστά συμπεριλήφθηκαν εκεί, ωστόσο για αρκετές διατυπώθηκαν από εμάς κι από αρκετούς συναδέλφους απορίες κι ενστάσεις. Γιατί μπορεί (από φιλότιμο και μόνο) να μην κινήθηκαν νομικά εναντίον του δήμου όλοι οι επαγγελματίες, προμηθευτές κλπ. που έχουν λαμβάνειν μικρά ή μεγάλα ποσά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αδιαφόρησαν για τις υποθέσεις τους. Άλλωστε, όπως δήλωσε κι ο προϊστάμενος της Οικον. Υπηρεσίας, ο μόνος νόμιμος τρόπος (πλην της αγωγής) για να αποδείξει κανείς ότι ενδιαφέρθηκε για την είσπραξη των χρημάτων του, είναι η κατάθεση «αίτησης πληρωμής» προς τον Δήμο. Άραγε όμως είναι ηθικό (έστω κι αν ο νόμος δεν το προβλέπει) να μην ειδοποιούμε τους ενδιαφερόμενους στους οποίους ως Δήμος είμαστε υπόχρεοι, όταν πλησιάζει η 5ετία, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους; Για τον λόγο αυτό και για να μη διαρραγεί αυτό που στις εμπορικές, μα γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις, ονομάζουμε «καλή πίστη», πρότεινα να αναβληθεί η διαγραφή των περιπτώσεων αυτών και να δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους – αφού ειδοποιηθούν – να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα και να μη χάσουν τα χρήματά τους. Την ίδια ουσιαστικά πρόταση έκανε κι ο Δήμαρχος. Μετά από αρκετή συζήτηση αποφασίστηκε να μη διαγραφούν οι περιπτώσεις αυτές (που άλλωστε καλύπτουν μόλις 28.000€ σε σύνολο 586.000€) και να δοθεί προθεσμία στους ενδιαφερόμενους για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.Πιστεύουμε ότι ήταν η σωστότερη ηθικά και πολιτικά απόφαση, πόσο μάλλον όταν το αίσθημα αδικίας θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι η αμέσως προηγούμενη απόφασή μας ήταν η αποδοχή επιχορήγησης 7,5 εκατομ. ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων!

- Απόφαση για αποδοχή παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού:Σύμφωνα με πρόσφατη Κ.Υ.Α. των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών παραχωρείται η απλή χρήση αιγιαλού στους Δήμους υπό συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις. Πέρα απ’ το γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε κι ο δήμαρχος, ότι δηλ. η απόφαση βγήκε πολύ καθυστερημένα (εξ ου και η διαμαρτυρία της Κ.Ε.Δ.Ε.) προκαλώντας πολλά προβλήματα για την επικείμενη θερινή περίοδο, δημιουργούνται κι ένα σωρό ερωτηματικά π.χ. από το γεγονός ότι στο εξής τα τέλη χρήσης θα ορίζονται από την Κτηματική υπηρεσία με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Επειδή λοιπόν εμείς ως Δ.Σ., όπως οφείλαμε, καθορίσαμε στην αρχή του έτους τα τέλη αιγιαλού (κατάσταση η οποία πιθανώς τώρα ανατρέπεται αλλάζοντας όλο τον αρχικό μας σχεδιασμό) ψηφίσαμε να αποδεχθούμε την παραχώρηση διαχείρισης του αιγιαλού, υπό τον όρο ότι η Κτηματική υπηρεσία για φέτος δεν θα ανεβάσει καθόλου τα τέλη.

Το θέμα έχει προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση σε όλους τους δήμους της χώρας και υπάρχουν πληροφορίες ότι συζητείται τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης.



Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».