Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ.

  Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια της κερασιάς, που με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στον Λόφο.


Ειδικότερα τη γνώση και την εμπειρία τους, σε θέματα όπως το κλάδεμα, η φυτοπροστασία και η λίπανση, καθώς επίσης και αναφορικά με το μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσουν οι παραγωγοί στη διαχείριση και την εμπορία του προϊόντος κατέθεσαν μέσα από τις εισηγήσεις τους εξειδικευμένοι επιστήμονες (γεωπόνοι κ.α.)
την ημερίδα παρέστη ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, καθώς και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Λόφου Γεώργιος Ράπτης.  Επίσης παρέστησαν ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για αγροτικά θέματα, Μπουρονίκος Νικόλαος, ο Δημοτικός σύμβουλος Ίτσιος Γεώργιος, ο δημοτικός σύμβουλος Μπίνιας Κων/νος, καθώς και οι Πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Μηλιάς, της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Μαλάμος Γεώργιος και Σκαμπαρδώνης Δημήτριος αντίστοιχα.
Στον επίλογο έγιναν ερωτήσεις προς τους εισηγητές, αλλά και κατ' ιδίαν συζήτηση εξειδικευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένοι κερασοπαραγωγοί.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν σύμφωνα και με το πρόγραμμα της ημερίδας :

  1. Η κερασοκαλλιέργεια στην Ελλάδα – Καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Καζαντζής Κωνσταντίνος, Γεωπόνος Τ.Ε.
ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας,
Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.

  1. Το Μονόκλωνο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς (Προϋποθέσεις – Εγκατάσταση – Διαμόρφωση των δένδρων).
Καζαντζής Κωνσταντίνος, Γεωπόνος Τ.Ε.
ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας,
Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.

  1. Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία και Λίπανση κερασιάς
Συμεών Σ. Μαρνασίδης, Γεωπόνος (M.Sc.)
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

  1. Εξαγωγές οπωροκηπευτικών, διαδικασίες και δυνατότητες.
Μανώσης Δημήτριος, μέλος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.).