Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

Μας το έστειλε το kentrinews.gr..... Ευχαριστούμε πολύ 

Η αλυσίδα επίπλων IKEA ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να πωλεί κατεψυγμένα κεφτεδάκια στα 17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία, μετά την εύρεση κρέατος αλόγου στο προϊόν αυτό στην
Τσεχική Δημοκρατία. 
«Παίρνουμε την υπόθεση αυτή πολύ σοβαρά και αποσύρουμε (. . .) τα πακέτα του ενός κιλού με κατεψυγμένα κεφτεδάκια στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία», καθώς και στη Σουηδία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ομίλου, η Ίλβα Μάγκνουσον.
Ο Γιόσεφ Ντούμπεν, εκπρόσωπος της τσεχικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι βρέθηκε DNA αλόγου σε συσκευασίες που περιέχουν 1 κιλό κατεψυγμένα κεφτεδάκια Koettbullar, που παράγει η σουηδική αλυσίδα τροφίμων Dafgard.

Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα.

Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της. Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι «σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού παραγωγού» (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Τα κεφτεδάκια μας πρέπει να παρασκευάζονται από βοδινό και χοιρινό. Θα κάνουμε ελέγχους για να διαπιστώσουμε την ενδεχόμενη παρουσία DNA» (αλογίσιου κρέατος).