Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΒΕΘ: Βροχή τα λουκέτα


Ζοφερή η κατάσταση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, 1.770 επιχειρήσεις κατέβασαν
"ρολά" συνεχίζοντας την αρνητική πορεία του 2011, οπότε κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα 1.894 επιχειρήσεις αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

Κυριότερος λόγος για την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων το 2012 που αποτυπώνει και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών κρίθηκαν ασύμφορες.

Συγκεκριμένα 1.114 επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν ασύμφορες όταν ένα χρόνο πριν, κατά το αντίστοιχο εξεταζόμενο διάστημα, 1.139 επιχειρήσεις κατατάχθηκαν στην εν λόγω κατηγορία.

Κατά συνέπεια καταγράφεται μία οριακή μείωση της τάξης του 2,1% μεταξύ των δύο ετών αναφορικά με τις επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες.

Τα σκήπτρα των διαγραφών και το 2012 κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις (1.415 σταμάτησαν να λειτουργούν) έναντι 1.496 ένα χρόνο πριν.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά αποτυπώνεται στα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο του επιμελητηρίου.

Εξίσου ζοφερή είναι η κατάσταση και με τις εγγραφές καθώς το εξεταζόμενο διάστημα του 2012, 684 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, έναντι 751 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα καταγράφηκε μείωση κατά 8,9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ψαλίδα μεταξύ των εγγραφών και των διαγραφών συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα την τρέχουσα χρονιά ο αριθμός των διαγραφών να είναι υπερδιπλάσιος των εγγραφών, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την κακή πορεία των προηγούμενων ετών.

Απαραίτητη η στρατηγική ανάπτυξης

«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει άλλες αντοχές, έχει στραγγίξει. Οι ανελέητες φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων και η πρωτοφανής λιτότητα δεν μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα αντίθετα συνεχίζουμε να βουλιάζουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

«Περιμένουμε συνεχώς ως μάννα εξ ουρανού τις δόσεις της τρόικας προκειμένου να πούμε ότι απλά πήραμε μία ανάσα. Δυστυχώς η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με δανεικά» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης "θα συνεχίσουμε να ζούμε συντροφιά με την αβεβαιότητα, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για το επιχειρείν".

Πηγή: euro2day.gr

http://www.rthess.gr/