Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι πολιτικές της επιλογές. Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος των μνημονίων είναι καταστροφικός για το
ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οδυνηρός για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Όπως είχε υπογραμμίσει από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει. Αυτό το παραδέχονται πια όλο και περισσότεροι και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Και είναι πλέον κοινός τόπος ότι ούτε η εκταμίευση της δόσης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έφτασε η ώρα που ακόμα και στο Eurogroup συζητήθηκε η απολύτως ρεαλιστική πρόταση, που εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει, για πάγωμα στην αποπληρωμή του χρέους. Δυστυχώς όμως αυτή η θέση αρχικά λοιδορήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και ουδέποτε διατυπώθηκε δημόσια από την ελληνική πλευρά.

Γεννιούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα. Ποιό από τα σενάρια που ακούστηκαν για τη διαχείριση του χρέους υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση; Ποιά είναι η ελληνική θέση στο μείζον αυτό πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αποτελεί το κλειδί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Μήπως η ελληνική θέση είναι ότι θα αποπληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός κάθε φορά που βρίσκεται στο εξωτερικό, αντιγράφοντας ακριβώς όλα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Παπανδρέου;

Ο κ. Σαμαράς αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει η διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων. Κατώτερος των περιστάσεων, την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων μιλάει για τεχνικές δυσκολίες. Έχει πια χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στον ελληνικό λαό όταν μέχρι προχθές υποστήριζε ότι αν δεν πάρουμε χρήματα ως τις 16 Νοεμβρίου θα τελειώσουν τα αποθέματα, δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις και θα πεινάσουμε.

Ποιος όμως ο λόγος που εξαπέλυσε αυτό τον χυδαίο και ανυπόστατο εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό; Ο λόγος είναι ότι έχει υιοθετήσει πλήρως και υιοθετεί την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Έχει γίνει ο κ. Σαμαράς αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κας Μέρκελ, η οποία δεν μπορεί να ομολογήσει στο γερμανικό λαό πριν τις γερμανικές εκλογές ότι έκανε λάθος, ότι φταίει για την επερχόμενη ύφεση και ότι τα χρέη και το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί.

Η άφωνη κυβέρνηση χάνει χρόνο για τη χώρα, τον χρόνο αυτόν τον κερδίζει η Γερμανία. Χάνει θέσεις εργασίας, χάνει επιχειρήσεις, αξιοπρέπεια, δημοκρατία. Η Ελλάδα βυθίζεται, και οι εταίροι κερδίζουν χρόνο για να ανασυγκροτηθούν.

Η κυβέρνηση επέλεξε να διευκολύνει τους εταίρους να αρκεστούν στο να δώσουν εύσημα σε μια πολιτική που έχει ήδη αποτύχει. Το δρόμο της επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης δεν μπορεί να τον υπηρετήσει μια κυβέρνηση υποταγμένη και δεμένη στο άρμα της κ. Μέρκελ.

Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα είναι ικανή να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και να δώσει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα, μια ρεαλιστική διέξοδο στην κρίση με την κοινωνία όρθια και τη χώρα ζωντανή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στο λαό και τον τόπο, λέει ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά:

Πρώτον, λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει όσο εφαρμόζεται αυτή η άγρια λιτότητα.

Δεύτερον, προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι η ακύρωση του μνημονίου και η διευθέτηση του χρέους στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, πάγωμα αποπληρωμής και ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953, συμφωνία η οποία διευκόλυνε τα μάλα τότε τη Γερμανία να μπορέσει να ανακάμψει μετά από την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή την προοπτική, την προοπτική της βιώσιμης λύσης μπορεί να την κάνει πραγματικότητα ο ελληνικός λαός με την αποφασιστική του παρέμβαση στις εξελίξεις. Κι εμείς θα αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας το επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση, να υπάρξει αντιστροφή της καταστροφικής πορείας, να υπάρξει σωτηρία για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Σωτηρία που δεν μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση υποταγμένη, σωτηρία που μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση με αυτοπεποίθηση και με νωπή λαϊκή εντολή

To Γραφείο Τύπου