Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Καμία απόφαση στο Eurogroup – Νέο ραντεβού τη Δευτέρα


Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε σήμερα το πρωί το μαραθώνιο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ορίστηκε νέο ραντεβού για τη
Δευτέρα.
Κατά τη διάρκεια του 10ωρου Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέμεινε σθεναρά στη θέση του ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο το 2020, φτάνοντας το 120% του ΑΕΠ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε η Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ότι η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα προχώρησε ένα βήμα, καθώς οι δύο πλευρές έδειξαν τα περιθώρια που μπορούν να κινηθούν, ενώ κοινή διαπίστωση είναι ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την Ελλάδα.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η Ελλάδα.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσήλθαν στο Eurogroup, όπου οι δηλώσεις τους εστίασαν στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση μόλις ρυθμιστούν κάποιες εκκρεμότητες, ενώ για τη διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση και ίσως υπάρξουν αποφάσεις.
Ο Όλι Ρεν επεσήμανε την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η  υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι είναι ανάγκη η επίτευξης μεικτής λύσης για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη θα εξετάσει αν Αθήνα  έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Επίσης, δεν συμφωνεί με τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφραγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν μπορεί να ξέρει να θα έχουμε λύση για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κόντρα με το ΔΝΤ.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα. Αυτή είναι η αποστολή μας».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem εξέφρασε την ελπίδα πως στο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο πως δεν θα στηρίξει κάποια συμφωνία που δεν θα προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.