Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το αντάρτικο των ηγουμένων

Εκ νέου αντιδράσεις προκλήθηκαν στους ιερούς κύκλους του Αγίου Όρους για την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τη μοναστηριακή περιουσία πλην του Άθω.

Πρόκειται για καταστήματα και σπίτια, τα οποία είχαν γλυτώσει από τη φορολόγηση,
παραμένοντας στο απυρόβλητο. Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο ελεγκτών της εφορίας επισκέφτηκε το Άγιο Όρος, γεγονός που ξεσήκωσε την Ιερά Σύναξη.

Οι ηγούμενοι και ο αντιπρόσωποι των 20 μονών προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια και έδιωξαν από τη συνεδρίαση της Διπλής Ιεράς Σύναξης, που είναι το ανώτατο όργανο του Αγίου Όρους, τον πολιτικό διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου.

Η Ιερά Κοινότητα δεν δέχθηκε, μάλιστα, συνάντηση -όπως προβλέπει το εθιμοτυπικό- με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, ο οποίος βρέθηκε στην αθωνική πολιτεία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τον συνάντησε μόνο ο πρωτοεπιστάτης, γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης, για να του παραδώσει μια επιστολή με δριμύ περιεχόμενο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία παρεδόθη και στους κυβερνητικούς εταίρους.

Στην επιστολή αυτή ζητείται να εκπίπτει, με την επισύναψη αποδείξεων εξόδων, η φορολόγηση του 20% των ακινήτων που διαχειρίζονται οι μονές, με το αιτιολογικό ότι έχουν μεγάλα έξοδα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά.

Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το επίμαχο θέμα.

«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποπέμψαμε από τη Διπλή Ιερά Σύναξη τον πολιτικό διοικητή, ο οποίος μπορεί να μην ευθύνεται προσωπικά, αλλά αυτήν τη στιγμή εκφράζει για εμάς την Πολιτεία. Το ίδιο σκεφτήκαμε να κάνουμε και για τον κ. Τζαβάρα. Απλώς δεν δεχθήκαμε να παραστούμε στη συνάντηση» αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές. 

Ο κ. Τζαβάρας έγινε δεκτός από τον πολιτικό διοικητή Α. Κασμίρογλου και τον πρωτοεπιστάτη, ο οποίος του παρέδωσε μόνο την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και αποχώρησε. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ουδέποτε εδιώχθη ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, αλλά απλώς δεν ενημερώθηκε από τα Μέλη για να παραστεί στη συνεδρίαση της Διπλής Ιεράς Σύναξης.

http://www.zougla.gr/