Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Έντοκα γραμμάτια: Επειδή τα λεφτά δεν κόβονται από τον τοίχο

Μας το έστειλε η Ελεύθερη Ζώνη..... Ευχαριστούμε πολύ 

13/11/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επειδή τα προπαγανδιστικά τρυκ του λόμπι της δραχμής δεν έχουν τέλος – βρίσκοντας ευήκοα ώτα και κρύβοντας την πραγματικότητα, ενημερώνω πως σήμερα το υπουργείο των Οικονομικών προχωρά σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας ενός και τριών μηνών, συνολικού ύψους 3,125 δις ευρώ.

Το πρώτο, ύψους 2,125 δις ευρώ θα λήξει στις 14 Δεκεμβρίου 2012 (δηλαδή σε έναν μήνα, για να μην ξεχνιόμαστε) και το άλλο, ύψους 1 δις, στις 15 Φεβρουαρίου 2013.

Δεν γνωρίζω αν όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η έκδοση εντόκων γραμματίων από πλευράς χρόνου αποπληρωμής και ύψους επιτοκίου – ως γνωστόν στις 16 Νοεμβρίου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει παλαιότερα έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δις ευρώ – αλλά από τότε που σταματήσαμε να… παίρνουμε τις δόσεις μας, με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες, καθώς τα ταμειακά αποθέματά μας κάθε τόσο στερεύουν.

Τα παραπάνω, δίνουν και την απάντηση σε ένα ακόμη «κυρίαρχο» ερώτημα που το λόμπι της δραχμής υποβάλει στον λαό:

«Όλο μας λέτε πως τελειώνουν τα λεφτά και αυτά έχουν τον ατελείωτο. Το κάνετε για να υποκύπτουμε στα μνημόνια. Πού βρίσκετε τα χρήματα και συνεχίζετε να πληρώνετε μισθούς και συντάξεις αφού έχει σταματήσει η χρηματοδότηση;».

Προφανώς, κάποιοι θέλησαν να κάνουν τον λαό να πιστέψει πως η χώρα κόβει λεφτά από τον τοίχο, παραλείποντας την «λεπτομέρεια» των εντόκων γραμματίων.

Οπότε, ορθώς λοιδορείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κάθε φορά που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, υποστηρίζοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οριακά και η χώρα υποχρεώνεται να χρηματοδοτείται με αυτόν τον δαπανηρό και πιεστικό τρόπο.

Οι σχετικές ειδήσεις περνούν χρόνια τώρα στα ψιλά, σαν μια ανούσια ανθυπολεπτομέρεια και με τους ίδιους τίτλους και υπέρτιτλους:

«Νέα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου. Τσιμπημένο πάλι το επιτόκιο του δανεισμού μας»…

Ενδεικτικά αναφέρω:

Σεπτέμβριος 2010: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα- η βελγική εφημερίδα «Der Standard», που έχει άριστη πληροφόρηση από τις πηγές της Κομισιόν, τοποθετεί αυτήν την υστέρηση στα 3,8 δις ευρώ. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ.- κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως “ουσιαστικά απαγορευτικό”». 

19 Οκτωβρίου 2010: «Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τις αγορές, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος και στο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (3,75%) με το οποίο πωλήθηκαν σήμερα τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας”. 

10 Νοεμβρίου 2010: «Χθες βγήκαμε στις αγορές για να δανειστούμε, αντλήσαμε 390 εκ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια εξαμήνου και το επιτόκιο πήγε στο 4,82%, πάνω από το 4,54% της προηγούμενης έκδοσης Οκτωβρίου». 

11 Ιανουαρίου 2011: «Στην χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, έγινε τελικά δυνατή η εξεύρεση 1,95 δις ευρώ από τις αγορές. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,9% και θεωρείται από το Υπ. Οικονομικών ότι είναι στα όρια που είχε προβλέψει». 

9 Μαρτίου 2011: «Με τσιμπημένο επιτόκιο ύψους 4,75% (από 4,64% του Φεβρουαρίου), το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες 1,625 δις ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με την έκδοση να καλύπτεται 3,6 φορές έναντι 4,54 του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το ένα τρίτο της έκδοσης, με αποτέλεσμα τα χρήματα που αντλήθηκαν σχεδόν οριακά καλύπτουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, ύψους 1,45 δις ευρώ, που προκύπτουν από λήξεις χρεολυσίων εντόκων γραμματίων. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μέσα στον Μάρτιο είναι ύψους 12,9 δις ευρώ, ενώ η τέταρτη δόση του δανείου από την τρόικα είναι 15 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών (9 δις ευρώ) προκύπτει από λήξεις ομολόγων. Την Τρίτη, 15 Μαρτίου, θα υπάρξει έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων». 

19 Απριλίου 2011: «Νέος τσουχτερός δανεισμός. Το συνολικό ποσό του 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανακοινώθηκε ότι το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,10% (από 3,85% τον Φεβρουάριο). 

10 Μαΐου 2011: «Με τσιμπημένο πάλι επιτόκιο (4,88% από 4,8%) κατόρθωσε να αντλήσει χθες το Δημόσιο ποσό 1,625 δις ευρώ από την πώληση εξαμήνων εντόκων γραμματίων». 

Νοέμβριος 2011: «Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών, εντός του Δεκεμβρίου, επιδιώκει να εξασφαλίσει ποσό ύψος 2,22 δις ευρώ, που είναι το κόστος της πληρωμής των μισθών και των συντάξεων, ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ για πληρωμές τόκων, και 2,3 δις ευρώ για χρεολύσια ομολόγων και 4 δις ευρώ για την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων. Χωρίς τα έντοκα, οι «ανελαστικές» δαπάνες φτάνουν σε 5,2 δις ευρώ και έστω και με δυσκολία θα καλυφθούν από τις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων, εκτός και αν εμφανίσουν μεγάλη υστέρηση. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει εισπράξεις 6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και, με τις συνήθεις αποκλίσεις, στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι οι εισπράξεις, παρά τις υστερήσεις, θα υπερβούν τα 5 δις ευρώ και θα καλυφθούν τα κονδύλια για τοκοχρεολύσια και μισθοδοσία». 

15 Μαΐου 2012: «Ποσό ύψους 1,3 δις ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 14 μονάδες βάσης υψηλότερα συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση του Απριλίου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,34% από 4,20% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα». 

6 Νοεμβρίου 2012: «Ποσό ύψους 1,3 δις ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με την απόδοση να υποχωρεί ελαφρώς από την αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου, διαμορφούμενη στο 4,41%». 

Πώς σας φαίνονται όλα αυτά; Αρκετά για να δεχθούμε πως με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε εδώ και πάνω από δύο χρόνια τις επείγουσες ανάγκες μας; 

(Αφήστε που στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το ομολόγησε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «το Δημόσιο καλύπτει μεγάλο μέρος από τις τρέχουσες ανάγκες του, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια»). 

Για την Ιστορία, σημειώστε πως τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων το 2009 ήταν χαμηλότερα της μονάδας σε σύγκριση με αυτά που ακολούθησαν και αγγίζουν πλέον το 5% - αλλά και αυτό μια… λεπτομέρεια είναι! 

Και πάντως, στο λιβάδι της προπαγάνδας δεν φυτρώνουν λεφτά, αλλά λέξεις…