Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το «τραπεζικό παιγνίδι» δεν παίζεται πάντα πάνω απ το τραπέζι. Ξέρουμε ότι συγκεκριμένα ειδησεογραφικά συγκροτήματα συνδέονται, άμεσα ή
έμμεσα, με τραπεζικούς ομίλους και κατά κανόνα προβάλουν θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Με τον καιρό οι «παίκτες» είναι πια λίγο έως πολύ γνωστοί, και οι παρεμβάσεις τους έχουν αντίστοιχα μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Τον τελευταίο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος παίκτης, ενδεδυμένος με το μανδύα της διεθνούς εγκυρότητας και της υποτιθέμενης έξωθεν καλής μαρτυρίας.Μιλούμε για το Reuters, που από διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει αυτοαναγορευθεί σε κριτή των δρώμενων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Οι παρεμβάσεις ήταν στην αρχή διακριτικές, αλλά με τον καιρό γίνονται όλο και πιο απροσχημάτιστες. Στόχος δεν είναι πλέον μεμονωμένα τραπεζικά συμφέροντα, αλλά το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, περιλαμβανομένου και του εγγυητή της λειτουργίας του, της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η επίθεση αυτή ξαφνιάζει για μια σειρά από λόγους:
· Γίνεται σε μια χώρα όπου το τραπεζικό σύστημα πέρασε τις εξετάσεις με βαθμούς πολύ καλύτερους από πολλές άλλες Δυτικές χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι αντίθετα με χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία (για να μην μιλήσουμε για τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία) όπου το κράτος πληρώνει τις αμαρτίες του τραπεζικού συστήματος, στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι έλεγχοι της Blackrock το επιβεβαιώνουν περίτρανα.
· Γίνεται σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα ανασυντάσσεται και εξυγιαίνεταιγια να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό του ρόλο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οι Έλληνες τραπεζίτες, βάζοντας το προσωπικό τους συμφέρον και τη μετοχική τους παρουσίας σε δεύτερη μοίρα, προτάσσουν τη μακροπρόθεσμη εξυγίανση των τραπεζών τους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
· Στο βαθμό που η επίθεση έχει ως στόχο και την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος, υποσκάπτει ένα θεσμό που ανταποκρίθηκε απόλυτα στο ρόλο του σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Προς τι λοιπόν αυτή η επίθεση; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί; Εγχώρια ή ξένα; Πρόκειται για Ελληνικά συμφέροντα που αντιδρούν στην εξυγίανση του συστήματος επειδή βλέπουν την εποχή της αρπαχτής να τελειώνει; Ή μήπως το Reuters έχει μετατραπεί σε σταθμάρχη κάποιων ξένων συμφερόντων που αντιδρούν στην προοπτική της ανόρθωσης του τραπεζικού μας συστήματος;
Πηγή www.paraskhnio.gr