Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ......

Μας το έστειλε το toaftonoito.blogspot.gr..... Ευχαριστούμε πολύ

τοαυτονοητο: Στο 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στις 13-10-2012, γέμισε το ΟΑΚΑ (πάνω από 15.000 κόσμος). Όλοι αυτοί πήγαν για να δουν 2.000!!!!!!!!! χορευτές, να
χορεύουν αρχαίους χορούς από μια περιοχή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά  σε ρυθμούς και γλώσσα προερχόμενη σε ευθεία γραμμή από τα χρόνια του Ομήρου....Από μια περιοχή  όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν  από όπου ένας ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός ξεριζώθηκε (;)......



Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες παγκοσμίως, ο Κώστα Γαβράς, σκηνοθέτησε μια ταινία μικρού μήκους ειδικά για την εκδήλωση αυτή και με σκοπό την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Άλλωστε η εκδήλωση τιμά τον Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων!!!!. Ναι ξέρετε υπήρχαν Έλληνες και πριν το 1821 και πριν το 1453 ακόμα ακόμα.....


Στην εκδήλωση τραγούδησαν και έπαιξαν πέρα από την αφρόκρεμα της πολύ πλούσιας Ποντιακής μουσικής σκηνής, ο Νταλάρας και συμμετείχαν πολύ γνωστοί ηθοποιοί και παρουσιαστές.

Όποιος βλέπει τον χορό όλον των συμμετεχόντων, όσο αλωμένος νεοέλληνας και να είναι εντυπωσιάζεται αν δεν υποβάλλεται και συγκινείται.

Όλα αυτά άφησαν "αδιάφορα" τα Ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία αρκέστηκαν σε τυπικές αναφορές......Αυτό βέβαια δεν είναι αδιαφορία αλλά εσκεμμένη υποβάθμιση μιας εξαιρετικά σημαντικής εκδήλωσης, όπως έκαναν και με αυτήν (ΕΔΩ) αποκλειστικά επιδή έχει Ελληνοκεντρικό και Εθνικό προσανατολισμό.

Δείτε για παράδειγμα το Mega Channel του διαδικτύου,δηλαδή το iefimerida με τις διαφημίσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που παρουσίασαν την είδηση με φωτογραφία από παλιά μικρότερη εκδήλωση και στις "πίσω" σελίδες-αναρτήσεις τους......
Προσέχουν τα παιδιά για να μην χάσουν καμιά διαφήμιση από τα Ελληνικά Πετρέλαια ή τον ΟΠΑΠ......

Ότι και να κάνουν η σιωπηρή πλειοψηφία ζει, αναπνέει και δημιουργεί μακριά και ερήμην τους.  


υγ. Το σωστό να λέγεται: Ο Γαβράς, μετά το αμφιλεγόμενο, με ψευδή στοιχεία, βιντεάκι του για τον Παρθενώνα, δείχνει με την συμμετοχή του, πως δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αρκεί να θέλουμε το κοινό καλο, πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.






της Χριστίνας Χαφουσίδου*

Όπως είναι γνωστό, στις 13 Οκτωβρίου 2012, διοργανώνεται το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στο φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στον Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, συμμετέχει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος πείσθηκε να συμμετέχει από τον Γιώργο Νταλάρα, με σκοπό την διεθνοποίηση του Ποντιακού, έστω και μέσα από την πολιτισμική του διάσταση.

Γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή.

Με το σκεπτικό ότι η παρουσία του Γαβρά και του Νταλάρα, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να εξασφαλίσει την προβολή του Φεστιβάλ και άρα του Ποντιακού έστω και στην Πολιτιστική του Διάσταση, σε διεθνή ΜΜΕ, κάτι που είναι αδύνατον ναεπιτευχθεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Επί του συγκεκριμένου, ο Κώστας Γαβράς, Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες του κόσμου, παρότι την περίοδο αυτή είναι απασχολημένος με την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, που σχετίζεται με το ρόλο των τραπεζών και του κεφαλαίου στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα και την Πατρίδα μας, ανέλαβε την τεράστια ευθύνη μα σκηνοθετήσει εντελώς αφιλοκερδώς ένα 12 λεπτο ντοκυμαντέρ, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο οποίο υπάρχει απολύτως ξεκάθαρη αναφορά στη Γενοκτονία
. Σημειώνεται ότι το βίντεο αυτό με την υπογραφή του Κώστα Γαβρά, προβλέπεται να υποτιτλιστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και σε άλλες γλώσσες και δεδομένης της βαρύτητας το ονόματος του σκηνοθέτη, είναι σφόδρα πιθανόν να προβληθεί σε δεκάδες τηλεοράσεις διεθνούς εμβέλειας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ντοκυμαντέρ θα προβληθεί στην αρχή της εκδήλωσης και αμέσως μετά ακολουθεί το τραγούδι της Άλωσης "Πάρθεν", που θα πει ο Γιώργος Νταλάρας, στα πλαίσια ενός δρώμενου που έχει και πάλι την υπογραφή του μεγάλου σκηνοθέτη.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ποντιακού, δυο κορυφαίοι καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, που βρίσκονται εκτός του Ποντιακού καλλιτεχνικού χώρου, όχι απλά συμμετέχουν, αλλά στην ουσία υπογράφουν θέσεις που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα της Γενοκτονίας παγκοσμίως, αφού, όπως προαναφέρθηκε, το βίντεο της Ιστορίας του Πόντου, του Κώστα Γαβρά, θα υποτιτλιστεί και θα κυκλοφορήσει διεθνώς, όπως και το βίντεο της εκδήλωσης. Δηλαδή, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία, το Ποντιακό έχει την ευκαιρία να βγει από τα σύνορα και να γίνει γνωστό σε ευρύτερες μάζες από αυτές των συνεδρίων, που συνήθως γίνεται μέχρι τώρα.

Αυτά, ως απαραίτητες διευκρινήσεις για τη συμμετοχή του Κώστα Γαβρά και του Γιώργου Νταλάρα, που γίνεται εντελώς αφιλοκερδώς, στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Καλή επιτυχία και να μην ξεχνάμε: Να είμες ολ' εκεί!!!

*Η Χριστίνα Χαφουσίδου είναι Γενική Γραμματέας του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ και Διευθύντρια της Μηνιαίας Εφημερίδας "ΠΟΝΤΙΑΚΉ ΓΝΩΜΗ"