Η συζήτηση στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, δεν εξελίχτηκε άσχημα. Τουλάχιστον όχι σε επίπεδο εκτιμήσεων,
Όπως παραδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, όλοι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των στιγμών. Όλοι κατανοούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να δράσουν. Και όλοι… περιμένουν.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε με νόημα ότι η προτροπή «δράστε» ήταν η κυρίαρχη επωδός στις συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες όλων των κρατών του κόσμου που εκπροσωπούνται στο Ταμείο. Ουσιαστική εξέλιξη ωστόσο δεν υπήρξε.
Η ίδια η Γαλλίδα άλλωστε, παραδέχτηκε ότι μετά από έξι μήνες, θα συγκληθεί και πάλι συνεδρίαση των οικονομικών ηγετών του πλανήτη, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης. Και να επαναπροσδιορισθεί ενδεχομένως η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.
Η ατζέντα που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του σχεδίου απεριόριστης αγοράς ομολόγων «προβληματικών» οικονομιών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και το ενδεχόμενο «ελεγχόμενης ύφεσης» στην οικονομία των ΗΠΑ στις αρχές του νέου έτους, λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό της Ουάσινγκτον, και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Αμερικής.
Φυσικά, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να αναφερθεί σε τρεις παραμέτρους που, εν πολλοίς, θα κρίνουν και την έκβαση της μάχης με το… θηρίο της παγκόσμιας ύφεσης: Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, την αλλαγή φρουράς στην Κίνα, και την τύχη της Ισπανίας, που πιθανότατα θα κρίνει την τύχη συνολικά της ευρωζώνης. Τρεις ήπειροι, τρεις χώρες, η ίδια αγωνία.
Photo Gallery
ysterografa.gr/economy/