Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση του Φέντερερ στον 14χρονο Μάριο από τα Γιαννιτσά


Με ένα γράμμα από τον αγαπημένο του αθλητή Ρότζερ Φέντερερ και το πρώτο βραβείο του 41ου διαγωνισμού επιστολικών εκθέσεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, στις βαλίτσες του, επέστρεψε από το Κατάρ ο 14χρονος μαθητής από τα
Γιαννιτσά Μάριος Χατζηδήμος, ο οποίος ταξίδεψε πριν από λίγες ημέρες στην αραβική αυτή χώρα προκειμένου να βραβευτεί.
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, οι οποίοι έστειλαν ταχυδρομικώς τις εκθέσεις τους και την πρώτη θέση κέρδισε ο μικρός Μάριος!
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή για τον τρόπο γραφής του 14χρονου!
Η έκθεσή του φαίνεται πως συγκίνησε όχι μόνο τα μέλη της κριτικής επιτροπής αλλά και τον ίδιο τον Ρότζερ Φέντερερ.
«Μου γράφει στο γράμμα του, που ήταν και η έκπληξη της βραδιάς, ότι είναι ενήμερος για την έκθεσή μου για εκείνον και πως τον 'άγγιξαν' όσα έγραψα» λέει στο ΑΜΠΕ ο 14χρονος μαθητής, ο οποίος μπορεί να παίζει τένις και να το αγαπά, αλλά η ιστορία είναι αυτή που φαίνεται να τον έχει κερδίσει αφού αυτό είναι το αντικείμενο σπουδών που θέλει να ακολουθήσει.
Η εμπειρία της βράβευσης στο Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, ήταν μοναδική. «Ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μία τεράστια με πάρα πολλούς ανθρώπους. Αρχικά αγχώθηκα, αλλά γρήγορα το ξεπέρασα, διάβασα την έκθεσή μου στα ελληνικά και μετά απάντησα στις ερωτήσεις που μου ετέθησαν στα αγγλικά» εξηγεί ο Μάριος.
Στο Κατάρ έμεινε τρεις μέρες κι αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο, όπως λέει, ήταν «τα τεράστια κι εντυπωσιακά κτίρια και το πόσο πρόθυμοι ήταν όλοι να μας εξυπηρετήσουν, να μας βοηθήσουν».
Με λόγο σεμνό και απαράμιλλη ευγένεια, ο 14χρονος μαθητής από τα Γιαννιτσά θεωρεί στήριγμα και οδηγό σε κάθε του προσπάθεια στη ζωή την οικογένειά του και τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της υπομονής και της αγάπης, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Από το πλευρό του στην ξεχωριστή αυτή εμπειρία που βίωσε στο Κατάρ δεν θα μπορούσε να λείπει η μητέρα του Χρυσάνθη, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της όχι μόνο για τη διάκριση του γιου της, αλλά, όπως λέει στο ΑΜΠΕ, «και για το γεγονός ότι ακούστηκε το όνομα της πατρίδας μας, με τρόπο χαρμόσυνο και θετικό, παγκοσμίως».
Γιατρός στο επάγγελμα και μητέρα άλλων τεσσάρων παιδιών, η Χρυσάνθη Χατζηδήμου τονίζει ακόμη την πίστη της στη νέα γενιά που μπορεί, όπως λέει, να διεκδικήσει τα πολλά χρυσά «μετάλλια» που δικαιούται η Ελλάδα.