Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τα ταμεία των δήμων στο “κόκκινο”

Μας το έστειλε το ysterografa.gr..... Ευχαριστούμε πολύ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως η οικονομική κρίση έχει «μολύνει» τα ταμεία όλων των οργανισμών, φορέων και δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας. Έχει ακουμπήσει τον καθένα μας
και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το «κουμάντο» μας, να μειώσουμε τα έξοδά μας να περικόψουμε ότι μπορούμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες. Οι Δήμοι όμως όλης της χώρας πρέπει σύντομα να ανασκουμπωθούν και να αναθεωρήσουν την οικονομική πολιτική τους γιατί αλλιώς θα βαρέσουν «διάλυση» πολύ γρήγορα.

Ήδη από το καλοκαίρι έγινε ένας χαμός με το πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Α.Α. και την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών. Αν και βρέθηκαν επιπλέον κονδύλια, στα ταμεία των ΟΤΑ ακόμα δεν έχει μπει τίποτα.

Έως τώρα, η μισθοδοσία των εργαζομένων στα ΚΕΠ, σύμφωνα με ΚΥΑ, καλυπτόταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επιπλέον της μηνιαίας χρηματοδότησης των δήμων. Αντίδραση της ΚΕΔΕ, προκάλεσε η υποχρέωση να καταβάλουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των ΚΕΠ, που βρίσκονται εντός των ορίων ευθύνης τους, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Με αυτά, για παράδειγμα, και πολλά άλλα να τρέχουν, έχουν προκύψει και σημαντικά ζητήματα από τις τελευταίες συγχωνεύσεις. Οι περισσότεροι Δήμοι, ήταν ευρέως γνωστό, ότι ήταν υπερχρεωμένοι. Με τις τελευταίες αλλαγές Δήμοι που παρουσίαζαν θετικό πρόσημο στα οικονομικά τους αναγκάστηκαν να συμψηφιστούν λογιστικά με τους άλλους προς ένωση Δήμους και έτσι πάλι δημιουργήθηκε αρνητικό αποτέλεσμα. Οι «συνεπείς» στις υποχρεώσεις τους παρασύρθηκαν δηλαδή από τους διαχειριστικά ασυνεπείς οργανισμούς στον κατήφορο, προκειμένου να καλύψουν λάθη, ατασθαλίες και παραλείψεις άλλων.

Κάποιοι δήμαρχοι κήρυξαν στάση πληρωμών για κάποιες μέρες, άλλοι σκέφτονται να το κάνουν, αλλού μπήκε λουκέτο στο δημαρχείο, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γλιτώσουν λειτουργικά έξοδα. Δημοτικοί υπάλληλοι απλήρωτοι. Δημοτικοί οργανισμοί υπολειτουργούν (οι περισσότεροι κλείνουν). Ένα κλίμα αβεβαιότητας πλανάται παντού. Αν συνομιλήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν το πρόβλημα από μέσα, θα σου εκμυστηρευτούν ότι τέλος της χρονιάς πολλοί Δήμοι θα «τελειώσουν» οικονομικά.

Δεν γνωρίζω πως σκέφτονται να λύσουν το πρόβλημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε τι και ποια μέτρα επεξεργάζονται. Ταμειακές διευκολύνσεις με ποσά έναντι, προβλεπόμενων εσόδων, δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτά θα λείψουν πάλι την περίοδο που ήταν προγραμματισμένα να εκταμιευθούν  Το όλο θέμα είναι πολύ σημαντικό αφού οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο και η εικόνα είναι τραγική. Έργα υποδομών-συντήρησης πάνε πίσω. Έργα αναπτυξιακά αναστέλλονται. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός, για οτιδήποτε!